Arányos intézkedés volt a könnygáz bevetése Röszkén

-


Papp Károly országos rendőrfőkapitány az M1-en szerda este nyilatkozott annak körülményeiről is, hogy szerdán Röszkén a menekültekkel szemben könnygázt vetett be a rendőrség. Elmondta, hogy a röszkei gyűjtőponton a regisztráció során „passzív ellenállásba” kezdtek az illegális bevándorlók. Ekkor az egyik rendőr saját elhatározásból úgy döntött, hogy az „élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetése miatt” könnygázt használ.

Papp Károly szerint „kitűnően járt el a munkatársa”. Közlése szerint a parancsnoki kivizsgálás során a vezetők törvényesnek, szakszerűnek, arányosnak és szükségesnek ítélték meg az intézkedést. Szerinte ez járult hozzá ahhoz, hogy ott rövid időn belül sikerült rendet tenni.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. Hozzátette: sokkal több menekült érkezik most az országba, mint korábban, a regisztrációs eljárás ettől lassult le. A szóvivő felhívta a figyelmet: a rendőrség uniós kötelezettségének megfelelően hajtja végre a regisztrációt.

Az előzmények: Körülbelül 200-an vettek részt a szerda délelőtti rendbontásban. A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, és a rend helyreállítása érdekében könnygázt is bevetett, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket, és helyreállt a rend a röszkei hangárnál, ahol a zöldhatáron elfogott menekültek 24 órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat, és ujjlenyomatot vesznek tőlük. A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek.