Aranyórát aranyárban ad az Apple

Forrás: Apple

-

 • Az év első nagy bejelentőshow-ját tartotta az Apple
 • A cég a megjelenés pillanatában emelte meg az Apple Watch árát.
 • 18 órát bír majd, 349 dollárról indul.
 • Nagyon izgulniuk nem kell, Magyarországon hivatalosan nem lesz kapható még.
 • Lesz új, aranyszínben is kapható szupernotebook, ami még a MacBook Airnél is karcsúbb.
 • Apple TV-n is elő lehet fizetni az HBO-ra Amerikában, nem kell a kábeltévé.
 • IPhone-on fognak adatokat gyűjteni a jövő kutatóorvosai.


Amikor az ember azt írja az Apple-ről, hogy egy-egy termékét divatcégként kell eladnia - és én ezt szinte biztosan megtettem itt a VS.hu-n - akkor nem gondol bele abba, hogy ezzel a mondattal zsiráfokkal futó, éhező gyerekeket simogató celebek is járnak. Tim Cook vezérigazgató viszont gondolt ezzel, így az Apple Watch-ot bemutató rész Christy Turlington Burns-szel, anyával és szupermodellel kezdődött, aki blogolni is fog arról az Apple oldalán, hogy milyen az okosórával sportolni. Előtte még tessék-lássék felsorolták az óra tulajdonságait, de ezt a kört valójában már szeptemberben is letudta Tim Cook.


A műszaki megoldások helyett a bemutató azokra a területekre fókuszált, amelyeken az óra kényelmesebb lehet, mint a mostani megoldások. Hotelajtót nyitott, Uber-kocsit hívott, a bankkártyát helyettesítette egy párdolláros fizetés során, reptéri beszállókártya volt a papír helyett, és persze hívást vettek fel rajta. És közben néha az időt is mutatta.


Méret és kivitel függvénye, hogy mennyibe kerül az Apple okosórája


Az Apple Watch felhasználási lehetőségei mellett azért kiderültek érdekes részletek is. Például az, hogy tipikus használat mellett 18 óra alatt merül le az eszköz, illetve, hogy az új iOS 8.2-t kell telepíteni a telefonokra ahhoz, hogy kommunikáljanak az órával. Majd amikor ezzel is végzett Tim Cook, beárazta az órákat:
 • a legolcsóbb, alumíniumból készült Sport verzió 349 dollárról (kb. 100 ezer forint) indul, a nagyobb verzió viszont 399 dollár lesz
 • a rozsdamentes acélból készült, kisebb méretű Watch 549 és 1049 dollár közé esik
 • a nagyobb verzióért 599 és 1099 dollár közé eső összeget kell kifizetni
 • aranyórát tízezer dollár (2,8 millió forint) alatt nem adnak, határ pedig a csillagos ég
Az Apple Watch áprilistól a következő kilenc országban lesz kapható: Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Ausztrália, Japán, Kanada, Hongkong és Németország.


Új, arany színben is kapható notebook

Aranyszínű, soha nem látott vékonyságú notebook nélkül nem sajtóesemény egy sajtóesemény. A legújabb, a pletykák által is várt MacBook 24 százalékkal vékonyabb, mint a most is kapható Air, a legvastagabb pontján sem éri el a 14 millimétert. A gép súlya is csekély, alig 900 gramm. A kijelzője 12 hüvelyk képátlójú, ami a legjobb hordozható méret, és retina (2304*1330 pixel) felbontású.


A gép új típusú, az Apple által Force Touchnak nevezett technológiát használó tapipadot kapott, ami egyáltalán nem kattog, de szoftveresen egy rakás dologra képes. Például megkülönböztetni a hosszú és a rövid kattintást. Az Apple-re jellemző millió mérnökórát igénylő huncut megoldásokból nem ez az egyetlen a gépben. Az akkuk úgy vannak kialakítva, mint a teraszos rizsföldek, hogy minél többet lehessen bezsúfolni belőle a domborodó gépházba. Az alaplap pedig szemre akkora, mint egy fél szelet csoki.


A következő MacBookon szabad szemmel is át lehet majd látni


A szuper gép nem mentes a hátrányoktól: egy darab csatlakozó van az oldalán, egy új típusú USB. Aki hagyományos mobilnetet, pendrive-ot, külső monitort, merevlemezt vagy bármi mást akar a géphez csatlakoztatni, az kénytelen átalakító kábelt venni. Majd ha ez megvan, eldöntheti, hogy ezek közül melyikre van tényleg szüksége. És persze amíg ezt használja, addig természetesen a tápot ki kell húzni. Erre gondolt az Apple, egy 28 ezer forintos átalakítóval egy USB, egy HDMI és egy töltőcsatlakozó vehető a géphez.

Az Apple válaszolt egy másik, ritkán felmerülő vásárlói panaszra is: az egyszerű ezüst mellett csatahajó-metál és oroszoligarcha-arany színekben is meg lehet venni a laptopot. Az alapmodell 1299 dollárba, a gyorsabb processzorral és nagyobb háttértárral szerelt pedig 1599 dollárba fog kerülni.


"Minden nap egy alma..."

Még jóformán el sem terjedt az Apple HealthKit nevű, egészségügyi információk monitorozására és gyűjtésére szolgáló megoldása. A bejelentésen azonban már rögtön a rendszer kiterjesztéséről esett szó. Az új, ResearchKit nevű alrendszerrel az iPhone-tulajdonosok megoszthatják nagy laboratóriumokkal az adataikat. A laborok pedig olyan appokat fejleszthetnek, amelyek egy-egy betegség pontosabb megismerését célozzák. Már most létezik Parkinson-kór, asztma és változatos szívbetegségek kutatására szánt program.A ResearchKit a világ megjavításán túl legalább még két szempontból érdekes. Egyrészt a személyes adatok védelmét nagyon alaposan át kellett hozzá gondolnia az Apple-nek és a laboratóriumoknak. Ezt a részt a ResearchKit reklámvideója is kiemelte, egy scifi-hangulatú klipben a regisztrációt épp végző felhasználó ténylegesen elolvasta a jogi szöveget. Másrészt a különböző biológiai startupok, amelyek anonimizált adatokat adnak el, mint például a 23 and Me örülhetnek, hogy kezd piacuk lenni az egészségügyi információknak.


A Starkok Apple-t vennének

Tim Cook ugyan az Apple TV-ről kezdett beszélni a sajtóeseményen, de nem a hardverre helyezte a hangsúlyt. Helyette bejelentett egy különleges partnerséget az HBO-val. A cég amerikai ügyfelei anélkül nézhetik a csatorna műsorait, hogy kábeltévé előfizetéssel rendelkeznének. A HBO Now nevű csomag havi 15 dollárba - három olcsó pizza árába - kerül és áprilisban indul. Persze az előfizetés mellé még Apple eszközök vagy legalább egy 69 dollárra leszállított árú Apple TV szükséges.