Aranyérmes a Szabó Gabriella–Kozák Danuta-duó!

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Szabó–Kozák kajakos duó mindössze 51 századdal előzte meg a címvédő németeket.


Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős rendkívül nagy küzdelemben harcolta ki az első helyet, a címvédő németeket csak pár centivel megelőzve. Magyar egység harmadszor győzött ebben a számban nyári játékokon.


A döntő előtt Baráth Etele, a magyar szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Kozák Danuta jobban van, hasmenése már elmúlt. Ezzel együtt kérdéses volt, hogy mennyit vett ki belőle a hétfő éjszakai rosszullét.

A rajttól a német Franziska Weber, Tina Dietze kettős jött el a legjobban, de szorosan tapadt rá mellettük az 5-ös pályán lapátoló magyar egység. Féltávnál már Szabóék haladtak az élen, akárcsak 200 méterrel a cél előtt, korántsem volt azonban megnyugtató az előnyük, ráadásul a 6-oson a lengyelek, Karolina Naja és Beata Mykolajczyk is "képbe kerültek". A végére öldöklő küzdelem alakult ki, amelyben a magyarok vissza tudták verni a németek támadását, és minimális különbséggel elsőként haladtak át a célvonalon. Beérkezéskor nem is tudták, hogy elsők lettek, illetve az látszott rajtuk, hogy mindent kiadtak magukból.


A Szabó, Kozák páros 0,051 másodperccel előzte meg a címvédő német hajót


„Kemény volt a tegnap előtti éjszaka, most éjszaka legalább kialudtam magam, de ez még mindig nem a százszázalékos Danuta" – olvasható Kozák nyilatkozata az origo honlapján – A célba érve azt hittem, másodikak vagyunk. Gabi kiáltott valamit, de azt hittem, azért kiabál, mert nem nyertük meg. Gabi lelke, az ő csapásai vittek be bennünket a végén."


Szabó másodszor, Kozák harmadszor bizonyult a legjobbnak olimpián.


Eredmény

női K-2 500 méter, olimpiai bajnok:


SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA (MAGYARORSZÁG) 1:43.687 p
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:43.738
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:45.207