Aranyat ér most egy Update1 részvény – főleg Norbinak

Forrás: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Az áprilisi felfüggesztés után ismét lehet kereskedni a Schobert Norbert fémjelezte Update1 részvényekkel. Az érdeklődés nagy, ugyanis aki most papírhoz jut, októberben nagyon szakíthat. Akkor kivonul a cég a tőzsdéről. A legnagyobb nyertesek ugyanakkor a fő részvényesek: Schobert és felesége.


Újra lehet kereskedni Schobert Norbert fémjelezte Uptade1 részvényekkel. A Budapesti Értéktőzsde még április 26-án függesztette fel a papír kereskedését, mert a cég nem tett eleget közzétételi kötelezettségének. A társaság beszámolójához nem csatolta a könyvvizsgálói jelentést, emellett számos esetben késve, illetve hiányosan, szabálytalanul tájékoztatta a részvényeseket. A társaság most csatolta a hiányzó dokumentumokat.Nekik bejött


Népszerű lett egy perc alatt

A döntést követően a a papír kilőtt – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 700 részvény gazdát cserélt, ám ez 20 százalék feletti árfolyam-emelkedést hozott. A tőzsdén azonban alapból nem engedélyezett ennél nagyobb arányú növekedés, így további kontraktusok nem történtek. Szakértők szerint itt a tőzsde hibázott, mert hasonló esetben, ha árfolyamot befolyásoló komoly esemény várható egy cégnél, a tőzsde eltörli, vagy jelentősen megemeli ezt a limitet. Így a piac beárazza a papírt. Ez most nem történt meg, a tőzsdenyitás után ugyanis azonnal leállt a kereskedés, s most hegyekben állnak a vételi ajánlatok.

A nagy Norbi-szimpátia annak tudható be, hogy Schoberték úgy döntöttek, kiviszik a céget a tőzsdéről október 31-én. A közgyűlés úgy határozott, hogy a kivezetéskor 440 forintot fizetnek papíronként a részvényeseknek. Mivel a papír ennél sokkal alacsonyabb szinten áll, biztosan megtérülő befektetés, ha valaki megveszi most, majd októberben kéri érte a 440 forintot. Nagy kérdés persze, kinek jut eszébe eladni egy papírt 302 forinton, ha három hónap múlva 440-et is adnak érte garantáltan. Szakértők arra számítanak, hogy valahol 400 forint feletti árfolyamon áll meg a papír. Az azonban biztos, hogy az igazán nagy kaszát azok tudták megcsinálni, akik ma reggel, a tőzsdenyitás előtt tenyereltek rá a vétel gombra.


Nem jött be annyira

Schoberték 2014-ben léptek a parkettre nagy dérrel és durral. Reklámarcnak leszerződtették André Agassi teniszcsillagot, s üzleti terveikben robbanásszerű növekedést jósoltak. A tervek egymás hegyén-hátán nyíló Update boltokról szóltak itthon és külföldön. Agassi pontosan meg nem határozott időpontban kiszállt a buliból. Az okok nem ismertek, a társaság magyarázata szerint a 2015 tavaszán kirobbant brókerbotrányok miatt bicsaklott meg az ígéretes biznisz.


bevezették, kivezetik


Ennek némiképp ellentmond, hogy a társaságnak annyi köze volt a brókerekhez, hogy a papír tőzsdére vitelét a Buda Cash intézte, ám ez semmilyen összefüggésben nem volt a csalássorozattal. Mindenesetre a társaság szerint nekik a botrányok tettek be.
Azért nem haszontalan az éves és negyedéves beszámolók, jelentések áttanulmányozása sem. Ezekben ugyanis az is látszik, hogy a robbanásszerű növekedés nem következett be. A 2014-es bevezetést követően indokolt lehetett némi türelmi idő, nem volt reális a következő negyedévben várni, hogy minden arannyá változik. Ám az áttörés nem jött 2015-ben, s nem jött 2016 első negyedévében sem. Nyíltak ugyan boltok Londonban, Szlovákiában és persze Magyarországon is, de vírusszerű terjedésről azért messze nem volt szó.


Azért Schobert jól jár

Ennek ellenére súlyos hiba volna sikertelennek titulálni Schobert Norberték tőzsdei villámlátogatását. A kibocsátáskor 823,5 millió forint tőkét vontak be 990 forint kibocsátási áron - a közkézhányad a papírok 16 százaléka volt, ez mára 12 százalékra csökkent.


Sok boltnyitást ígértek


Ezt az árat nem haladta meg sosem az árfolyam, sőt a papír folyamatos lejtmenetet produkál azóta. Az áprilisi felfüggesztés napi záróára 252 forint volt. Ehhez képest persze rendkívül gálánsnak tűnhet a 440 forintos visszavásárlási ár.


És nem tűnik kevésnek az a 310 millió forint sem, amit a részvények visszavásárlásáért fizetne ki a cég – ennyibe kerülne, ha minden részvényes eladná ezen az áron a papírt. A teljes biznisz szummája ugyanakkor tetemes, hiszen ez a 310 millió az eredeti tőkebevonás töredéke csupán. Vagyis Schoberték végeredményben több mint 600 millió forintot nyernek az ügyön kockázat és probléma nélkül, függetlenül attól, hogy az üzleti modell sikeres vagy sem.