Milliárdos tételben hamisíthatta az aranyat a Kézizálog tulajdonosa

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A csalás csak most derült ki.


Hamis aranytömböket adhatott biztosítékként a Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek - értesült a Napi.hu.


Ha ez bebizonyosodik, akkor az év elején csődbe ment zálogcég és annak egyszemélyes tulajdonosa, Bíró Péter által okozott veszteség akár 30 milliárd forint is lehet.

A lap úgy tudja, hogy az egyik vidéki pénzintézet 600 millió forint kölcsönét sirathatja, egy ismert budapesti nagytőkés 300 milliót vesztett, egy másik ismert milliárdos pedig kétmilliárd forintnak mondhat búcsút, mert a visszafizetés biztosítékául adott aranyrudakról és tömbök hamisak lehetnek, állítólag trombitarézből készültek és még az aranyborítást is „lespórolták" róluk.

Az MNB 2015. január 22-én felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság április elején jelentette be, hogy a Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás csalás gyanújával indult.