Arab vezetőkkel találkozott Trump

-

Az arab világ több vezetőjével, köztük a bahreini királlyal, az egyiptomi elnökkel és a katari emírrel találkozott Donald Trump amerikai elnök vasárnap a Szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban.


Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini királlyal való találkozóján Trump bizakodóan nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról.

"Országaink csodálatos kapcsolatot ápolnak, bár korábban voltak kisebb súrlódások" - emlékeztetett Trump. "A jelenlegi kormánnyal azonban nem lesznek feszültségek. Nagyon, nagyon hosszú kapcsolatunk lesz, alig várom" - tette hozzá.

Al-Kalifa sejk azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Bahrein viszonya 120 évre nyúlik vissza. A vezető szerint a két fél remekül megérti egymást.

Trump megbeszélést folytatott Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnökkel is. Az amerikai vezető jelezte: szeretné hamarosan felkeresni Egyiptomot. Trump szerint Szíszi "óriási munkát végzett ember próbáló körülmények között".

Az amerikai elnök Tamím bin Hamad ász-Száni katari emírrel is megbeszélést folytatott. Trump katonai megállapodásokról tárgyalt a katari vezetővel.

Szaúd-arábiai látogatásának második napján az amerikai elnök az iszlám világ több vezetőjével találkozik, majd részt vesz az Öböl-menti Együttműködési Tanács ülésén, illetve egy amerikai-muszlim csúcstalálkozón. A nap folyamán Trump beszédet tart az Egyesült Államok és az iszlám viszonyáról.