Aprópénzért került az oroszokhoz a NATO félmilliárd dolláros bázisa

Fotó: AFP / JAN-MORTEN BJORNBAKK

-

Jó a gyerekeknek, kiabálhatnak a bábszínház figuráinak, hogy ott van mögötted a farkas vagy a sárkány. A Quartz cikke pont ugyanezeket az érzéseket váltja ki az emberből, pedig arról szól, hogyan adták el az ország egyetlen valamirevaló északi-atlanti-óceáni bázisát egy marék mogyoróért. De kezdjük az elején.


1964-ben, a hidegháború kellős közepén Norvégia a NATO jelentős pénzügyi segítségével kezdte el kiépíteni az Olavsvern nevű tengeralattjáró-bázist – kezdi a sztorit a Quartz. A munkálatok harminc évig tartottak, és nagyjából ötszázmillió dollárnyit emésztettek fel a katonai szövetség büdzséjéből. A pénzből nagyjából ötvenezer négyzetméter bombabiztos terület épült tengeralattjáró-garázzsal és szárazdokkal, amelyet egy hegyből vájtak ki. Extraként járt hozzá 25 ezer négyzetméternyi felszíni épület, saját üzemanyagraktár, vészhelyzeti generátor, irodatömb.


Ötszázmillió dollárból jutott helikopterleszállóra is


A csodás, a szovjeteket a helyükre tevő bázis 1994-re készült el. Közben véget ért a hidegháború, és összeomlott a Szovjetunió. Nem is üzemeltették sokáig Olvasvernt a norvégok: 2002-ben elveszítette a haditengerészeti bázis minősítését, 2008-ban pedig a haditengerészet átstrukturálásakor úgy döntött a kormány, hogy eladja. Úgy hirdették, hogy


egyedi ingatlan, ahol meg lehet valósítani az ötleteket

A kép az egykori NATO-támaszpont ingatlanhirdetéséből származik


A szinte szalonállapotú, bombabiztos tengeralattjáró-garázs és csatolt részei aprópénzért kerültek fel 2011-ben a finn.no aukciós oldalra. 105 millió koronáért már el lehetett volna vinni – ez körülbelül 18 millió dollárnak felelt meg akkor –, de még ennyiért sem kellett senkinek. Végül 2013-ban egy norvég olajfúrócégeket kiszolgáló csoport vette meg ötmillió dollárért.

A csoport gyorsan bérbe is adta az oroszoknak Olavsvernt. Most olyan szeizmológiai kutatóhajók parkolnak a NATO-pénzből kivájt hegy belsejében, amelyek az AFP hírügynökség szerint az állami kézben lévő orosz Gazprom energiacéghez köthetők.


Már a panoráma miatt megérte megvenni


A haditengerészek dühösek

Az üzlet eleve nem volt túl jó. Úgy viszont, hogy orosz kutatóhajók horgonyoznak az egykori NATO-bázison, miközben az orosz katonai jelenlét egyre erősebb az északi területeken, most már egyenesen katasztrofálisnak tűnik Olavsvern elkótyavetyélése.

Einar Skorgen ellentengernagy, a norvég haditengerészetet egykori vezetője színtiszta őrületnek nevezte az üzletet.

„Mi vagyunk az egyetlen ország Oroszország mellett, amelyik folyamatosan jelen van a Barents-tengeren, ahol a közös határunk van. Természetesen ott kellene állomásozniuk a hajóinknak és a tengeralattjáróinknak.”Bagoly mondja

Az már csak a helyzet viccfaktorát növeli, hogy a bázist a szocialista Jens Stoltenberg kormányzása alatt adták el. Stoltenberg most a NATO főtitkára, és ebben a minőségében figyelmeztette a tagországokat, hogy ne lankadjon a figyelmük, tartsák szemmel az oroszokat.

Norvégiának azóta jobboldali kormánya van, de az olavsverni bázis tekintetében teljesen egyetértenek a korábbi kormánnyal. Nem akarják visszavásárolni a létesítményt.