Aprópénzért kelt el a turai kastély

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

Az 1991-es privatizációs árat tekintve aprópénzért, mindössze 200 millió forintért kelt el az emblematikus műemléképület. A vevők nem túl ismert emberek, de az őket képviselő ügyvéd neve nagyon is ismerős lehet Tiborcz István korábbi, közvilágítási üzleteiből.


Csak az önkormányzat egyik határozatából, illetve a helyi lapból derült ki a helyiek számára, hogy gazdát cserélt a turai Schossberger-kastély – írja a 444.hu. A több film – például az Angelina Jolie által rendezett Vér és méz földjén – díszleteként is használt, 1883-ban épült neoreneszánsz kastélyt egy olyan, szeptemberben alakult cég vásárolná meg, amely közvetve Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető.

A kastélyt 1991-ben privatizálták, azóta több cég kezén is átment. Az utolsó adásvételre akkor derült fény, amikor a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda egy meg nem nevezett befektetői kör nevében megkereste a Pest megyei kisvárost, és írásos megerősítést kért arról, hogy az önkormányzatnak nincsen elővásárlási joga a kastélyra. Az önkormányzat értelmezése szerint van, de pénz híján lemondtak róla, vagyis nem vették meg a lepusztult állagú műemléket.Amikor az ügyvéd a levelet írta, a későbbi vevő cég még nem létezett, csak később alapították. Egy áttéten keresztül két magánszemély a tulajdonosa, akikről keveset lehet tudni, főleg, hogy nem válaszoltak a 444.hu levelére. Az őket képviselő ügyvéd viszont már ismertebb: Hamar Endre a tulajdonosa például a Sistrade Kft.-nek, amely azzal vált ismertté, hogy több olyan, közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzést is előkészített, amelyet Tiborcz azóta eladott cége, az Elios Zrt. nyert meg, illetve egy időben közös cége is volt a miniszterelnök vejével. Ügyvédi irodája is abban a házban van, ahol az Elios székel.

A 444.hu szerint a 200 millió forintos vételár is feltűnően alacsony. 1991-ben 125 millió forintért privatizálták a kastélyt, ami mai áron már 1,1 milliárd forint lenne. A mostani 200 millióból ráadásul csak 120 millió jut az eladónak, mert 80 millióval a Széchenyi Banknak a kastélyra bejegyzett jelzálogjogát váltották ki. Ennél is érdekesebb, hogy az eladó és a vevő csak 500 ezer forintnyi biztosítékban állapodott meg, vagyis ennyit kellett volna fizetnie az eladónak, ha úgy döntött volna, hogy mégsem akarja eladni a kastélyt.