Apróbb csatákat nyertek az egyetemisták a kormánnyal szemben

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A felsőoktatási államtitkár azt mondta az Origónak, hogy mégsem kell visszafizetni a pénzt a sikertelen doktori iskola után. A négy évre nyúló képzés második felében ugyanakkor duplájára, 200 ezer forintra nő a havi apanázs.


Mégsem kell visszafizetniük az ösztöndíjat azoknak a doktoranduszoknak, akik nem írják meg a disszertációjukat – értesült az Origo. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervei szerint a képzést háromról négy évre emelik, a negyedik félév végén pedig a hallgatóknak "részbeszámolási kötelezettséget", azaz vizsgát kell tenniük. Csak akkor folytathatják tovább a képzést, ha ezen megfelelnek.


A minisztérium eredetileg úgy tervezte, hogy pénzmegvonással ösztönzik a doktori iskola résztvevőit a disszertáció megírására, ám végül letett erről a szándékáról. A doktori iskolák azzal érveltek, hogy a pénz gyakorlatilag bér jellegű kifizetés, ezért azt nem lehet visszafizettetni. A tárca elfogadta az érvelést - erősítette meg az Origónak Palkovics László felsőoktatási államtitkár.

A minisztérium ráadásul abba is belement, hogy az eddigi duplájára, 200 ezer forintra emelje a képzés második két évében a járandóságot.

Visszakozott az elmúlt egy-két hónapban a kormány abban is, hogy mely szakokat szünteti meg. Így megmaradt a népszerű nemzetközi tanulmányok és szak.

Ha minimálisan is, de mérsékelték a félévente megszerzendő kreditpontok számát is. Eredetileg az eddigi 15-öt 20-ra emelték volna, de egy képviselői módosítóval ezt 18 kreditpontra csökkentették, mert lett volna olyan egyetem, ahol ez lehetetlen elvárás volt bizonyos félévekben.