Április végén kezdődik meg az ukrán katonák amerikai kiképzése

-

A Pentagon közlése szerint a 290 amerikai ejtőernyős az ukrán Nemzeti Gárda egységeinek kiképzését Lvov környékén hajtja végre.


A kiképzők a 173. légi szállítású dandár katonái lesznek a nyugat-ukrajnai Jarovivban. Az eredetileg tavaly nyáron bejelentett kiképzésnek március végén kellett volna megkezdődnie, de a szóvivő szerint az Egyesült Államok „újraértékelte” a programot, ezzel magyarázható a késés.


Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Eileen Lainez elmondta, hogy az ukrán Nemzeti Gárda hat egységét alapvetően a belbiztonsági és a területvédelmi feladatokra fogják kiképezni. Lainez szerint az Egyesült Államoknak továbbra is az az álláspontja, hogy az Ukrajna és az oroszbarát szakadárok közötti konfliktusnak nincs katonai megoldása, de „Ukrajnának joga van megvédenie magát”.

Miközben az Egyesült Államok az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás keretében továbbra sem szállít halált okozó eszközöket, Joe Biden amerikai alelnök március 11-én közölte Petro Porosenko ukrán elnökkel, hogy az ukrán hadsereg 75 millió dollár értékben Raven típusú, kis méretű felderítő drónokat, 30 nehéz páncélzatú és 200 szabványos Humveet, valamint rádiókat, aknavető elleni radarokat és más felszerelést kap majd.


Az Iszlám Állam ellen továbbra is folyik a harc

Steven Warren ezredes, a Pentagon szóvivője azt közölte, hogy az amerikai légierő tavaly augusztus nyolcadika óta 2320 légicsapást hajtott végre az Irak és Szíria kiterjedt területeit ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam ellen, ami 1,83 milliárd (napi 8,5 millió) dollárba került. Az Iszlám Állam elleni szövetséges koalíció légicsapásainak mintegy 80 százalékát az amerikaiak hajtottak végre. A partnerek 2893 légicsapást vittek véghez, közülük 1631-et Irakban 1262-t pedig Szíriában. 5314 célpontot találtak el, köztük 73 tankot, 282 Humvee típusú páncélozott harcjárművet, az Iszlám Állam 408 összpontosítási körletét és 1003 harcállását, valamint 87 olajgyűjtő pontot. A Pentagon szerint a támadásoknak köszönthetően már nem az olaj az Iszlám Állam fő bevételi forrása.


A szóvivő kijelentette, hogy Irak nem kért légi támogatást a koalíció Tikrit város felszabadítására indított offenzívájához. Warren szerint az Irán által segített iraki erők körülvették Szaddám Huszein szülővárosát (ahol az terroristák lerombolták a volt iraki elnök sírját is), ám a frontvonalak „statikusak”.

Warren szerint a koalíciós erők március 16-án Fallúdzsa környékén egy, a kereskedelmi forgalomban kapható „drónt” figyeltek meg, azt azonban nem a levegőben semmisítették meg, hanem a leszállása után, a gépkocsival együtt, amelynek a csomagtartójába tették. A szóvivő nem tudta megmondani, hogy a repülőgépmodellen volt-e kamera, de kijelentette, hogy tudomása szerint először figyelték meg, hogy az Iszlám Állam ilyen típusú eszközt használ.