Április 24-én eldől, mi lesz az Asztanával

Fotó: Getty Images / Bryn Lennon - Velo

-

Április 24-én dönt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) licencadó bizottsága, hogy a doppingbotrányba keveredett Asztana csapat ebben az idényben megtarthatja-e a kiemelt kategóriájú versenyeken való indulást biztosító World Tour-engedélyét.


Ez azt jelenti, hogy az ítélet mindenképpen még a május 9-én rajtoló Giro d'Italia előtt megszületik. A La Gazzetta dello Sport című olasz lap értesülése szerint a jelenleg „próbaidős” licenccel szereplő kazah istálló addig mindenképpen szerepelhet a viadalokon, így többek között a kockaköves szakaszairól híres, április 12-i egynapos Párizs-Roubaix-n is.

Az újság úgy tudja, hogy az Asztana legnevesebb versenyzője, a Tour de France-on címvédő olasz Vincenzo Nibali jogásza külön küldött levelet Pierre Zappellinek, a licencadó bizottság vezetőjének, amelyben többek között a bringást „a doppingellenes harc globális szimbólumának” nevezi. A kazah szövetség és az Asztana illetékesei, valamint a versenyzők és orvosok csütörtökön kilencórás meghallgatáson vettek részt az UCI svájci központjában.

A bizottság az engedély visszavonását javasolja, mivel a klub öt bringása is fennakadt a doppingvizsgálaton. Ráadásul a lausanne-i egyetem sporttudományi karának vizsgálata szerint jelentős eltérések vannak a csapat decemberben a testületnek felvázolt doppingellenes politikája és a valóság között, emellett a padovai ügyészség is nyomozást indított a klub ellen.