Április 1-től korlátlanul termelhető tej az EU-ban

-

Három évtized után megszűnik a tejkvótarendszer az Európai Unióban.


A termelés mennyiségét szabályozó kvótarendszer 1984-ben vezették be. 2009 óta évente 1 százalékkal emelték a nemzeti kvótákat, most azonban teljes egészében liberalizálják a tejpiacot, mivel a világpiacon nő a kereslet.
Írország például 2020-ig meg akarja duplázni évi 5,4 milliárd literes tejtermelését. Ugyanez a helyzet Hollandiában, ahol a tejtermelők szövetsége (NZO) "hihetetlenül nagy lehetőségként" tekint a kvótarendszer eltörlésére. Az európai kontinens első számú tejtermelője, Németország évi 1-3 százalékos növekedéssel számol 2020-ig, Franciaországban viszont nagy a nyugtalanság, mert a 2009-es válság alatt annyira visszaesett a kereslet, hogy az árak 30 százalékkal csökkentek.

Az EU 28 tagállamában 2014-ben 151 milliárd liter tejet termeltek. Az országok listáját Németország vezeti több mint 30 milliárd literrel, majd Franciaország következik 23 milliárd literrel, Nagy-Britannia (14 milliárd liter), Hollandia, Olaszország és Lengyelország. Az Európai Bizottság arra számít, hogy idén 1,2 százalékkal, jövőre pedig 0,6 százalékkal növekedik a termelés.