Apokaliptikus a helyzet a földrengés után, állítja a polgármester

-

Ussita első embere szerint téved a polgári védelem, ha azt állítja, hogy a károk nem súlyosak.


Három erős földrengés és mintegy hatvan kisebb utórengés rázta meg szerda este és éjjel Közép-Olaszországot. Egy ember szívrohamban meghalt, néhány tucatnyian megsérültek, de senki nem súlyosan. A 5,4-es erősségű rengést néhány perccel negyed nyolc előtt észlelték, egy órával később pedig egy 5,9-es erősségűt mértek. Ez hosszabb ideig is tartott, mint az első. Az amerikai földtani intézet szerint ez a földmozgás 6,1-es volt. A harmadik erős rengés (4,6-os) nem sokkal éjfél előtt történt. A nagy rengések között és után még csaknem hatvan apróbb történt, közülük 23 volt erősebb 3-asnál – közölte az olasz földtani intézet.

Az epicentrum Marche és Umbria tartomány térségében volt. A rengések majdnem ugyanazt a térséget érintették, mint amelyet az augusztus 24-i pusztító földmozgás sújtott.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője szerint a károk nem olyan súlyosak, mint először gondolták. Az egyik leginkább érintett falu, Ussita polgármestere, Marco Rinaldi szerint viszont a rengések hatalmas pusztítást végeztek a településükön, és „apokaliptikus a helyzet”.

A sérültek közül két vagy három embert kellett kórházba szállítani. A többiek maguk jelentkeztek az orvosi ügyeleten. A pánik viszont általános volt. Tolentino faluban meghalt egy 73 éves férfi szívrohamban, amelyet valószínűleg a rengések váltottak ki.

Az, hogy az egyetlen halálos áldozaton kívül nincs több halott, és a sérültek száma is viszonylag kevés, jórészt annak köszönhető, hogy a lakosok mind az utcára szaladtak az első rengés után, és mindvégig kint maradtak. Sokan arra készültek, hogy az utcán, illetve autójukban alszanak. A rengéseket érezni lehetett Rómában és több más településen is, több száz kilométerre az epicentrumtól.