Apa lesz a férfi, aki először esett át nemiszerv-átültetésen

Fotó: AFP / WALTER ASTRADA

-

Négy hónapos terhes annak a férfinak a barátnője, akin decemberben a világon elsőként hajtottak végre péniszátültetést. A hírt az operáló sebész jelentette be, aki szerint ez után a siker után további transzplantációkra kerülhet sor.


A dél-afrikai férfi 18 évesen veszítette el a péniszét egy elrontott körülmetélés során. Decemberben kapott új hímvesszőt, az operáció során a világon először alkalmazták azt a sebészeti eljárást, amelyet eredetileg az arcátültetéshez fejlesztettek ki. Korábban már voltak kísérletek máshol is, például Kínában, péniszátültetésre, de az eredmények nem bizonyultak tartósnak.

Az első sikeres átültetés tehát a most 21 éves férfinél történt, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Barátnője négy hónapos terhes, ami azt jelenti, hogy a testrész megfelelően funkcionál – mondta a transzplantációt végző sebész a BBC-nek. A sebészek nem végeztettek apasági tesztet, mivel, mint mondták, nincs okuk rá, hogy kételkedjenek a pár szavában. Azt eredetileg sem várták, hogy a férfi terméketlen lesz, mivel a körülmetélés csak a hímvesszőt érintette.

Dél-Afrikában egyébként az orvosok szerint nagy szükség van hímtagátültetésekre, mivel minden évben több tucat – más becslések szerint több száz – fiú veszíti el a férfiasságát a hagyományos, felnőtté avató szertartások során, melynek része a körülmetélés is.


A hagyományos férfivá avatási szertartások nagyon veszélyesek, gyakori a fertőzés és a vérmérgezés