Anyázás és dugulj el: széles skálán sértegetik egymást a parlamentben

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

L.Simon László b betűs káromkodásnak hallott egy bekiabálást a hétfői parlamenti ülésen. A Jobbik szerint nem volt ilyen, a hangfelvétel alapján nem egyértelmű. Nem lenne példa nélküli, de a képviselők inkább trágárságok nélkül sértegetik egymást.


A hétfői parlamenti ülés még nem hivatalos jegyzőkönyvéből, és a Kossuth Rádió hanganyagából mindössze annyi egyértelmű, hogy L.Simon László hétfőn azt kérte, vegyék jegyzőkönyvbe, hogy egy jobbikos képviselő olyat mondott, ami „ úgy kezdődött hogy „b” és úgy folytatódott, hogy „meg” ”.


A Jobbik szerint viszont a korábban obszcén szöveget is tartalmazó verseket író miniszterelnökségi államtitkár magából indul ki, és közleményben követelik a bocsánatkérést.

A durva szavak nem példa nélküliek a parlamentben, de nem is túl gyakoriak: a VS.hu 1998 óta összesen csak mintegy tucatnyi esetet talált, amikor igazán trágárnak számító szavak hangzottak el. Ettől az évtől lehet részletesen is keresni a parlamenti ülésnapok jegyzőkönyveiben, ami korábban történt, akkor leginkább csak akkor bukkan elő, ha valaki emlékszik rá.


Sértés igen, trágárság nem

Nem számít, hogy indulatszóként vagy sértésként hangzanak el, a trágár szavak és az igazán durva sértések mindig is felháborodást keltettek. Átnézve a jegyzőkönyveket, 1999-ben történt meg először, hogy egy képviselő úgy elvesztette a fejét, hogy káromkodott a parlamentben.

 • 1999. Szabó Zoltán (MSZP) „bazdmegezett", és kurvaéletezett a parlament ülésén. Ezt akkor még annyira elfogadhatatlannak találták, hogy a Fidesz - sikertelenül - lemondásra szólította fel a szocialista képviselőt.
 • 1999. Lányi Zsolt (volt kisgazda) "kurva anyádat"
 • 2000. Kis Zoltán (SZDSZ) Csapody Miklós felszólalása közben: "kurva szellemes"
 • 2001. Gál Zoltán (MSZP): "anyádat"
 • 2001. Valaki a Fideszből Vastagh Pálnak: "anyádat"
 • 2003. Kis Zoltán (SZDSZ): "kurva jó
 • 2004. Tóth Sándor (MSZP): “a kurva anyádat” – saját megszólaló telefonja miatt
 • 2008. valaki a Fidesz-KDNP-MDF ellenzékből Kóka Jánosnak: “anyád”
 • 2010. Varga László: "Elmész te a picsába, vigyázzál magadra!"
 • 2011. Balla György: (Fidesz) Kovács Tibornak: "Hordót a szónoknak!
 • 2012. Wittner Mária (Fidesz): “Anyád
 • 2012. Vágó Gábor (LMP): "elkúrtuk"-adóként aposztrofálunk - már hogy a Fidesz elkúrta".
 • 2015. Schiffer András (LMP) majd Bangóné Bobély Ildikó (MSZP) egyaránt Simicska Lajost idézte: “De ez kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben".
A legutolsó két esetben igazi felháborodásról már szó sem volt: Vágó Gábornál az ülést levezető elnök is úgy fogalmazott, hogy: "a komolyságot magamra is erőltetve jelzem, hogy nem illendő, ha ilyen kifejezéseket használ", míg a másodikban a képviselők csak Bangóné szavaira tettek megjegyzést ("Dr. Rétvári Bence: Na, Ildikó! ‑ Dr. Répássy Róbert: Így beszél egy úrinő!”)

Udvariasnak ugyan nem nevezhető, viszont maguk a képviselők egyetértenek abban, és előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a "bekiabálás parlamenti műfaj". Igaz: az előző ciklusban több mint ötezer, ebben a ciklusban is több mint nyolcszáz esetet rögzítenek a jegyzőkönyvek, amelyekbe nem is mindig kerül bele, ha egy megjegyzés közbeszólás vagy közbekiabálás formájában hangzott el..

A sértegetés azonban már nem számít „parlamenti műfaj”-nak, de ez nem akadályozza meg a képviselőket abban, hogy a lehető legváltozatosabb módon mégis megtegyék. Trágár szavak pedig egyáltalán nem kellenek hozzá.

Arra eddig csak egyszer volt példa, hogy egy képviselő lemondott a durvasága után: 2008-ban a fideszes Arnóth Sándortól hangzott el, a „lógni fogsz!” beszólás, ami után ugyan a levezető elnök erőteljes felszólítására bocsánatot kért, mégis a mandátumába került a mondat.

Volt példa a "kemény vagy"-tól kezdve a "szondát neki"-n át az obszcén gesztusokig sok mindenre, méghozzá függetlenül a pártállástól. A durván sértőnek, lekezelőnek tartott vagy érzett gesztusok és szavak között így szinte meglepően nagy indulatokat kavart, amikor Kövér László házelnök tavaly nyáron rászólt Gőgös Zoltánra: "Duguljon el!", mondta.


2014. július - Kövér László Gőgös Zoltánnak: "Duguljon el!"


Az ügyből parlamenti bizottsági állásfoglalásra irányuló indítvány lett, amiből meg is született az állásfoglalás, és ez még egy vitát is megért.


"Megmosolyogtathatja az embert, ha ezt a kijelentést, mondjuk, a kocsmában hallja vagy az utcasarkon, de még akkor is csak akkor, ha nem egy magas pozícióban lévő ember mondja el, hanem, mondjuk úgy, egy átlagember."

Mondta a vitában az indítványt beterjesztő szocialista párt nevében Bárándy Péter.


Magának az indítványnak azonban nem elsősorban a sértés, hanem az volt az oka, hogy 2010. és 2014. között hat esetben pénzbírságot kaptak, illetve további 9 esetben tiszteletdíj-csökkentéssel sújtották azokat a képviselőket, akik Kövér László házelnök szerint sértő módon viselkedtek, beszéltek, illetve megzavarták az ülést. A megbüntetett képviselők között egyetlen olyan személy sem akadt, aki a kormánypártokhoz tartozott.