ÁNTSZ: a kórházi fertőzések 30-50 százaléka nem megelőzhető

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője az M1 műsorában arról beszélt, hogy a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatok valóban nehezen érthetők a laikusok számára.


A kórházi fertőzéssekkel kapcsolatos tudomány külön szakterület az orvostudományon belül, az adatok elemzése, értékelése komplex tudást igényel, azok laikusok számára nehezen érthetőek – mondta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője az M1 műsorában. Dánielisz Ágnes arról beszélt, hogy ha nyilvánosságra hozzák a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat pontos tájékoztatás nélkül, akkor szerinte alaptalanul rémülhetnek meg a betegek, és olyan intézményekbe mehetnek, amelyek esetleg nem megfelelőek a számukra. Azaz, lehet, hogy áttérnek egy olyan kórházba, ahol kisebb a fertőzésveszély, de előfordulhat, hogy ott viszont nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételei a szükséges ellátásoknak.


Megjegyezte, hogy a fertőzésekkel kapcsolatos komplex adatok elérhetők az Országos Epidemiológiai Központ oldalán.


Március végén a TASZ éppen azt kifogásolta, hogy egy átlagember semmit sem tud kihámozni a tisztiorvosi szolgálat által közzétett adatokból, annyira bonyolultan teszik azokat közzé. Ezért a TASZ konkrét kérdéssel fordult az állami szervezethez: pontos, átlátható adatokat kértek azt illetően, hogy hány kórházi fertőzés történt kórházanként 2014-ben és 2015-ben. Az ÁNTSZ azt válaszolta, hogy a nyilvános adatokat közérthető formában legkésőbb április 4-ig megküldik a civil szervezetnek.

Dánielisz Ágnes az M1 műsorában azt is hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések 30-50 százaléka nem megelőzhető. Azonban összességében sokkal több ember életét mentik meg, mint amekkora veszélyt jelent a fertőzés – tette hozzá.