Antiszemita, elfogult szervezetnek tartják az UNESCO-t Izraelben

Fotó: MTI/EPA / Abed al-Haslamun

-

A politikusok tiltakoznak, hogy Hebront védett palesztin övezetnek nyilvánították.


Izraelben felháborodást okozott az UNESCO döntése, hogy védett palesztin övezetnek nyilvánítja Hebront. Reuven Rivlin államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget. Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is elítélte a döntést.

Sama-Hakohen már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos voksolást ígért, végül nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy egy arab és több másik állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak.

„A lengyelek megmásították a világos megállapodást és eladtak minket az arab bandának" – mondta Sama-Hakohen, aki a szavazás után elhagyta a helyiséget. Azt mondta, hogy éppen a vízvezeték-szerelője hívta egy hiba miatt, és számára ez a sokkal fontosabb az UNSECO döntésénél.

Hebron polgármestere is teremben volt. A nagykövet szerint Izrael Tajszir Abu Szninát terroristának tartja, aki a nyolcvanak években izraelieket gyilkolt meg. Hakohen a kubai és a német UNESCO-küldöttet is elítélte: a kubait azért, mert nem állt fel a holokauszt áldozatainak emlékére, viszont a palesztin áldozatokért egy perces néma felállást kért, a németet pedig azért, mert mert nem ítélte el kubai társát.

„Nincs különbség Anne Frank és egy ártatlan izraelit megkéselő palesztin nő között?" – kérdezte Hakohen Németország képviselőjétől.

Naftali Bennet oktatási miniszter, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője – egyúttal az UNESCO izraeli bizottságának elnöke – azt mondta, hogy "az UNESCO szavazása szégyenletes, a zsidók kapcsolata Hebronnal minden szavazásnál erősebb", s ez a kapcsolat többezer éves. "El kell utasítani a határozatot, és cselekedni kell az ősatyák városának erősítéséért" – mondta Bennet.

Szerinte „kiábrándító és szégyenletes, ahogy az UNESCO újra és újra megtagadja a történelmet és eltorzítja a valóságot, hogy tudatosan szolgálja azokat, akik le akarják törölni a zsidó államot a térképről. Izrael mindaddig nem fog ismét együttműködni az UNESCO-val, amíg szakmai szervezet helyett politikai fegyvernek használják”.

Avigdor Liberman védelmi miniszter szerint az UNESCO politikailag elfogult szervezet, szégyenletesen antiszemita, és döntései felháborítóak. "Ennek az irreleváns testületnek semmilyen döntése sem fogja megsérteni több ezer éves történelmi jogunkat a Pátriárkák barlangjához" – mondta Liberman.

Gilad Erdán belbiztonsági miniszter, a kormányzó Likud tagja szerint "a képmutatás végtelen", s a palesztinok uszító és hazug kampányt folytatnak Izrael ellen az UNESCO segítségével. Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van jövő) párt vezetője is kemény szavakkal ítélte el a szerinte hazug és megvetendő döntést. „Az UNESCO számára a Biblia nem örökség? Ez a határozat jó esetben rettenetes tudatlanságból, rossz esetben pedig antiszemita képmutatásból fakadt" – mondta Lapíd.

Izrael számára az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Hebron különösen fontos. A hagyomány szerint a városban található Pátriárkák barlangjában, héber nevén a Makpela-barlangban temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibráhimként szintén szentként tisztelnek.