Annyit mondott: inshallah, erre leszállították a Los Angeles-i gépről

-

A Berkeley Egyetem 26 éves diákja csak el akarta mesélni nagybátyjának, hogy milyen volt az ENSZ-főtitkár beszéde, amikor az utasok felfigyeltek egy arab szóra. Iszlámellenesség Amerikában.


Khairuldeen Makhzoomi Los Angelesből Oaklandbe szeretett volna repülni a Southwest Airlines gépével. Már a helyén ült, amikor még egy telefont megeresztett a nagybátyjának, beszélt egy Iszlám Állammal kapcsolatos kérdésről, majd a hívás végén úgy búcsúzott: inshallah.

Erre figyelt fel egy utastárs, aki riasztotta a személyzetet és a Berkeley-re járó Makhzoomi perceken belül már egy arabul is értő légiutas-kísérőnek magyarázhatta, miről is telefonált – miközben lekísérték a gépről.

A Sky News híre szerint közölték a fiúval, hogy ezzel a géppel biztosan nem repülhet el és átadták az ügyet a helyi FBI-nak, akik aztán megállapították, hogy nincs ügy, nincs veszély.

A légitársaság azt mondja, számukra első a biztonság és a személyzet csak a vonatkozó protokollt követte.

A megsértett férfi végül egy másik járattal utazott haza, nyolc órával később. Makhzoomi szerint ez az eset bebizonyította, hogy mit tett az Egyesült Államokkal az iszlamofóbia.


Jelenet a Diktátor című filmből, angolul