Annyira evidens volt az Eb-botrány, csak a franciák nem tudtak róla

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Oroszországban biztosra vették, hogy az úgynevezett aktív fanatikusok balhézni mennek Franciaországba az Európa-bajnokságra. Egy francia ügyész szerint 150 orosz szurkoló áll minden mögött.


Az Eb első napjai gyakorlatilag végig rettegésben tartották a helyszíni szurkolókat, miután szinte minden nap hatalmas tömegverekedések voltak a különböző helyszíneken. A legkomolyabb ütközetek Marseille-ben voltak, ahol az orosz és az angol huligánok a két válogatott egymás elleni meccse előtti napokban többször is egymásnak estek, a helyi francia ultrák is csatlakoztak hozzájuk.

A csatározások közben 35-en súlyosan megsérültek, négy drukker állapota kritikus, egy 50 éves angolt annyira megvertek az oroszok vascsövekkel, hogy komoly agyi sérüléseket szenvedett. Csütörtök óta húsz embert állítottak elő a dél-franciaországi városban, közülük hat brit, egy osztrák és három francia állampolgár áll bíróság elé a rendőrök és a többi szurkoló elleni erőszak miatt.Brice Robin francia ügyész ezután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tudják, hogy kik állnak a botrányok mögött, szerintük 150 orosz szurkoló szervezett mindent. „Ezek az emberek csak ezért jöttek Franciaországba, nem érdekli őket a meccs, és kifejezetten az ilyen balhékra vannak specializálva, gyakorlatilag erre vannak kiképezve. Nagyon gyors és erőszakos akciókra voltak felkészülve, és kijátszották a rendőri ellenőrzést azzal, hogy nem repülőgéppel érkeztek Marseille-be" – mondta az ügyész.

A Komszomolszkaja Pravda (KP) című orosz lap is részletesen írt az orosz huligánokról, akiket ott aktív fanatikusoknak neveznek, az újság szerint egyfajta alternatív Európa-bajnokságot vívnak ők a helyi szurkolókkal és rendőrökkel."Ez előrelátható volt. Az összeütközések elkerülhetetlenségéről mindenki tudott, akinek ismerős az oroszországi aktív futballfanatizmus. Előre lehetett tudni, hogy látványos akciók készülnek. Csak a marseille-i rendőrség nem értette, hogy mi történik és hogy ez mit jelent" - írta a lap.

A KP fogalommagyarázata szerint az aktív fanatikusok abban különböznek az ultráktól, hogy nem vesznek részt a hivatalosan szervezett utakon, nem viszik magukkal a feleségüket vagy a szeretőjüket. Nem vásárolgatnak, és nem vesznek részt kulturális programokon, nem söröznek be a mérkőzés előtt, és nem vonulnak a meccs előtt a válogatott mezében, az ország nevét skandálva, csak az a fontos nekik, hogy balhézzanak, és mindannyian utcai harcokban edzett, kigyúrt fiatalok.


Kapott mindenki, aki az útjukba állt


A meccsre is bementek ezek a fanatikusok, akik az orosz egyenlítő gól és a mérkőzés lefújása után betörtek az angol szektorba és elkezdte kiűzni onnan az angol szurkolókat. A lap szerint köreikben a legnagyobb sikk az ellentábor lelátójának elfoglalása. A KP megállapította: nagyon úgy tűnt, hogy előre eltervelt akció történt.A lap szerint az UEFA nincs felkészülve ezekre a fanatikusokra, így egyetlen lehetősége maradt, hogy a csapatot, amelynek ilyen fékezhetetlen szurkolói vannak, kizárja a bajnokságaiból.