Ankara: Magyarország hozzáállása példás

Fotó: MTI/MTVA / Kajhan Ozer

-

Magyarország hozzáállása a puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára - mondta kedden Binali Yildirim török kormányfő Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során Ankarában az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.


A közel egy órás tanácskozáson Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török miniszter is részt vett.

Yildirim hangsúlyozta: a magyar külügyminiszter látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amelyet nagyra értékel. A miniszterelnök nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Megerősítette: a magyar hatóságok készek az együttműködésre.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-i eseményekért. A mozgalmat Törökország már korábban terrorszervezetnek minősítette.

Az Anadolu szerint a magyar tárcavezető kiemelte: Magyarország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harcban.

Szijjártó Péter találkozott Ismail Kahramannal, a parlament elnökével is. A házelnök - mint a török hírügynökség kiemelte - a magyar népet a török nép barátjának, rokonának és szövetségesének nevezte. Kahraman megköszönte Magyarországnak „a puccskísérlet iránt tanúsított érzékenységét".

A magyar külügyminiszter utalt arra, hogy a magyar kormány az első pillanattól kezdve világosan megfogalmazta álláspontját és terrortámadásként értékelte a történteket - jelentette a török hírügynökség.