Anguilláról jön az új Usain Bolt

Fotó: islandmix.com / István Hajdu

-

HÁTTÉR

Jegyezzük meg Zharnel Hughes nevét. A 18 esztendős sprinter a világ leggyorsabb emberével tréningezik és korosztályos rekordokat döntöget. Szakértő vélemények szerint a következő olimpia csillaga és a jamaicai szupersztár első számú kihívója lehet.


A Karibi-szigetvilágban található Anguilláról származó, Jamaicán tanuló ifjú atléta a napokban került a címlapokra, miután Yohan Blake 10.21-es csúcsát megdöntve nyerte meg 100 méteres síkfutásban a helyi korosztályos bajnokságot. Nem kizárólag az atlétika legnépszerűbb számában jeleskedik, mert 200 méteres távon is ostromolja a csúcsokat. Usain Bolt 20.25-ös pályarekordját majdnem eltüntetve, 20.32-es idővel nyerte a versenyt úgy, hogy – akárcsak a világrekorder – az utolsó néhány méteren verte agyon a mezőnyt. hughes_2868370i Zharnel Hughes (balra) A kis Zharnel Anguillán nevelkedett, első versenyén tíz évesen indult, ahonnan mindjárt öt éremmel tért haza. Sikereire hamar felfigyeltek és 16 évesen ösztöndíjat kapott egy kingstoni elitiskolába. A suliban meglehetősen egyszerű életet él: a tanulás és edzések közti szabadidejében zenét hallgat, számítógépes játékokkal, repülőgép-szimulátorokkal játszik, egy nap ugyanis pilóta szeretne lenni. A 13 ezer lakosú Anguilla Nagy-Britanniához tartozik, de mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem ismeri el, Hughes nem indulhatna ötkarikás játékokon szülőhazája képviseletében. A tinédzser futó még hezitál, hogy a távolugró Sarah Proctor példáját követve csatlakozzon-e Nagy-Britannia válogatottjához. „Gondolkodom egy ideje a dolgon, de még nem döntöttem. Jó választásnak tűnne brit színekben versenyezni, de előtte alaposan meg kell fontolnom és egyeztetnem az edzőimmel. Fantasztikus élmény lenne olimpián rajthoz állni és Nagy-Britannia mellett Anguillát is képviselni” - mondta Hughes élete egyik fontos döntéséről.

„Szerencsésnek éreztem magam, amikor 2012-ben elnyertem az ösztöndíjat és ide kerültem. Aztán hallottam, hogy Usain Bolt járt ebben az épületben, majd később vele edzhettem – azt hiszem, ez jelent valamit. Elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben én leszek a következő Bolt, de inkább szeretnék a saját teljesítményemmel nevet szerezni magamnak” – ebből úgy tűnik, helyén van az esze. Imád Bolttal és Blake-kel készülni. A két sztárfutó rengeteg inspirációval, tanáccsal és lelkesítő beszéddel látja el. „Nagyfiú, remekül csinálod, jó munkát végzel, csak így tovább” - Bolt ilyen lazán áll hozzá, egyelőre (?) nem a riválist látja benne. Blake „Ne pánikolj, állj oda és tedd a dolgod” szavai szintén motiválóan hatnak rá. maxresdefault - Otthon valóságos hősnek számít már most. „Fantasztikus élmény hazajönnni. Rengeteg üzenetet kapok gyerekektől, akik felnéznek rám, mert inspirálom őket és miattam kezdtek el atletizálni. Ezek ösztönzőleg hatnak, hogy még jobban odategyem magam. Csodálatos érzés, mert úgy érzem, tényleg valami nagyszerű dolgot csinálok. Tudom, hogy Istennek terve van velem.” Dr. Warren Blake, a jamaicai szövetség egyik vezetője sajnálja, amiért nem országa színeiben áll rajthoz, de biztos benne, hogy a közeljövő egyik nagy bajnokát tisztelhetjük benne. Asafa Powell korábbi világcsúcstartó viszont annyira nem rajong Zharnelért. „Tényleg nagyon jó a srác, de egyelőre kizárólag egy dologban emlékeztet Boltra: majdnem egyforma magasak” – lehet, hogy csak féltékeny? Szinte minden adott ahhoz, hogy utolérje a Föld leggyorsabb emberét: testalkat, tehetség, szorgalom, kitartás és ehhez jönnek a legjobb edzők, akikkel együtt dolgozik. Zharnel Hughes fejlődése szempontjából jelenleg a legjobb helyen pallérozódik, és ha minden jól alakul, a 2016-os riói olimpián az egész világ megismerheti a nevét.