Angolul tanul az egyetemisták több mint fele

Fotó: Deb Stgo / CC-BY / Deb Stgo / CC-BY

-

A diákok úgy kerülnek be a felsőoktatásba, hogy nincs használható nyelvismeretük.


Az Oktatási Hivatal szerint az egyetemisták alig több mint ötöde tanult valamilyen nyelvet a felsőoktatási intézményeken a 2016-2017-es tanévben – írja a Magyar Nemzet. A 190 ezer nappali tagozatos hallgató közül 44 ezer 400-an tanultak idegen nyelvet, de ebben a számban nem szerepelnek a nyelvszakos tanulók.

Továbbra is az angol a legnépszerűbb; a nyelvet tanuló diákok 54 százaléka, több mint 24 ezer hallgató választotta. A második helyen a német áll, ezt mintegy 6100-an tanulták, bár a 2012/2013-as tanévben még 11 ezren tanulták a nyelvet. Latinul mintegy 5400 hallgató tanult, magyarul 2800-an. Ezer fő fölötti tanuló választotta a franciát, a spanyolt, illetve az oroszt.

A felsőoktatásban zajló nyelvi képzések többsége az adott szakirány alapján megkövetelt szakképzést jelenti – mondta Rozgonyi Zoltán. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint csak szűk körben van jelen az általános nyelvi képzés lehetősége, holott a legtöbb diáknak az alapfokú nyelvvizsga szintjéről a középfokra eljuttató képzésre volna szüksége. Szerinte a diákok úgy kerülnek be a felsőoktatásba, hogy nincs használható nyelvismeretük részben saját hibájuk, részben a középfokú nyelvoktatás színvonala miatt.