Angol utasszállító miatt riasztották a magyar Gripeneket

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Egy Boeing 757-es, angol felségjelzésű utasszállító úgy repült át a cseh majd a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással. Először szlovák vadászgépek kísérték az utasszállítót, a határon „adták át” a magyaroknak.


Hangos robaj hallatszott 2015. augusztus 5-én, szerdán dél körül a Komáromi és Érsekújvári járás több településén - írta a Velvet a sziakomarom.sk alapján. A szlovák oldal szerint a hangrobbanást a Szlovák Légierő vadászgépei okozták, amelyeket a civil gép miatt riasztottak. A szlovák vadászgépek bevetését a védelmi minisztérium is megerősítette, és csak annyit közölt, a Boeinget a szlovák-magyar határig kísérték, ahonnan a magyar hadsereg követte.

Bár hivatalos részleteket nem közöltek a gépről, úgy tudni, egy brit fapados légitársaság gépéről van szó. A kommunikációs hiba a határátlépés után megszűnt.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya a Velvetnek azt írta, szerdán a legmagasabb szintű, úgynevezett Alfa riasztást rendeltek el az angol utasszállító miatt. Mire a Manchester-Larnaca között közlekedő civil járat a magyar légtérbe ért volna, a NATO légi hadműveleti központja azonnali felszállásra adott parancsot. A magyar légierő két Gripenje 12 óra 22 perckor szállt fel, és két perc múlva már vizuális kapcsolatba is lépett a pilótával, akik ezután felvették a rádiókapcsolatot a földi irányítással. A vadászgépek a déli határig kísérték a gépet, 12.48-kor már vissza is értek Kecskemétre.