Angol-érettségi: az államtitkárság nem beszél egy nyelvet a diákokkal

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A köznevelési államtitkárság lesöpörte az érveket az asztalról, nem tartja szükségesnek és lehetségesnek a rendkívüli intézkedést az angol nyelvi érettségi ügyében. Ezt az államtitkárság kedden közölte az MTI-vel az írásbeli érettségi miatt érkezett kifogásokra reagálva.


Mint rámutattak: nem tartanak szükségesnek rendkívüli intézkedést, mert nem látnak olyan okot, amely a vizsgán elért eredményekbe való külső, adminisztratív beavatkozást indokolná. Ugyannakor nem tartanak lehetségesnek sem rendkívüli intézkedést, mert bármilyen, a vizsgaszabályzattól eltérő intézkedés – így az értékelési szabályok újraalkotása, feladatok értékelésének törlése, a feladatsor törlése – a gyengébb vizsgaeredményt elérőket ugyan kedvezőbb helyzetbe hozná, ám mindazok érdekeit, akik a vizsgán jobban teljesítettek, sértené.


Ez volt az év érettségi-botránya

Idén az emelt szintű angol nyelvi érettségi lebonyolítása nem ment teljesen zökkenőmentesen. Ugyanis az írásbeli harmadik, hallás utáni szövegértést felmérő feladatánál a hanganyag minőségét kifogásolták szülők és gyerekek. Szerintük rossz minőségű volt a felvétel, ami miatt nem lehetett rendesen hallani a feladat alapjául szolgáló szöveget. Múlt hét pénteken felkerült az Oktatási Hivatal oldalra a hanganyag és a megoldókulcs, azonban több diák szerint az nem egyezik a csütörtökön éleseben leadott anyaggal, mert bár a szöveg ugyanaz, de a érettségin rosszabbul érthető, recsegősebb és gyorsabb is volt. A Hivatal viszont azt állította, hogy a hanganyaggal semmi gond nem volt. A diákok petícióval fordultak a Hivatalhoz – 2200-an írták alá –, azt szeretnék, hogy a hanganyagot teljes körűen vizsgálják ki, az érettségizőket pedig kompenzálják. Például úgy, hogy írhassák újra az említett feladatrészt, vagy úgy, hogy azt nem veszik figyelembe az értékelésnél, illetve hogy a jövőben ilyen vizsgafeladatot csak nyelvi laborban vagy fejhallgatóval végezhessenek.
A szöveghallgatási feladattal kapcsolatban egyébként nem csak fiatalok szólaltak fel: tiltakozott az ismert playmate, Bódi Sylvi is, aki szintén emelt szintű angol érettségit írt csütörtök délelőtt. Mint arról Facebookon beszámolt: „A teremben a magnótól legtávolabb, az átellenes oldalon ültem. A szöveghallgatás első feladatánál azt vettem észre, hogy nem hallok semmit a szövegből! Recsegett, ropogott a felvétel. Hogy ez most maga a hangfelvétel vagy éppen a lejátszó hibája volt-e, nem tudni. Ami kihallatszott belőle az pedig francia akcentussal, értelmezhetetlenül ejtve a szavakat, el lett hadarva”. Mint hozzátette, ő panaszt tett a vizsga utáni két órában.
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint angolból emelt szinten 9809-en tettek vizsgát 122 helyszínen. A vizsga teljes időtartama 240 perc volt.