Anglia romokban, Izland a legjobb nyolc között

Fotó: Getty Images / Laurence Griffiths

-

Az izlandi labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva meglepetésre 2-1-re legyőzte az angol csapatot a franciaországi Európa-bajnokság hétfő esti nyolcaddöntőjében, Nizzában.


Eb nyolcaddöntő:

Izland-Anglia 2-1 (2-1)

Nizza, Stade de Nice, 33 901 néző
v.: Damir Skomina (szlovén)
Izland: Halldórsson - Saevarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - G. Sigurdsson, A. Gunnarsson - Gudmundsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (E. Bjarnason, 77.), Bödvarsson (Traustason, 88.)
Anglia: Hart - Walker, G. Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier (Wilshere, a szünetben), Rooney (Rashford, 87.) - Sturridge, Kane, Sterling (Sterling, 60.)
gólszerzők: R. Sigurdsson (6.), Sigthórsson (18.), illetve Rooney (4., 11-esből)
sárga lap: G. Sigurdsson (38.), A. Gunnarsson (65.) illetve Sturridge (47.)


Az angolok csapatkapitánya, Wayne Rooney 115. alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben, ezzel - David Beckhammel - holtversenyben második a válogatottsági örökrangsorban, már csak a 125 fellépést számláló Peter Shilton áll előtte.

Anglia legutóbbi négy Eb-mérkőzése tizenegyes-párbajjal végződött a kieséses szakaszban, ebből a legutóbbi hármat elvesztették.

A találkozó villámgyors gólváltással indult: a negyedik percben Rooney értékesített magabiztosan egy büntetőt, majd két percre rá Izland az első támadásából egyenlített Ragnar Sigurdsson révén. Ez volt az Európa-bajnokságok történetének első olyan mérkőzése, amelynek első hat percében mindkét együttes betalált.

Az izlandi csapat ezután is aktívan támadott, s Sigthórsson góljával a 18. percben a vezetést is megszerezte. Ez volt az izlandi támadó első kaput eltaláló lövése a kontinenstornán 263 perc alatt.

A szünetig mindkét fél előtt adódott lehetőség, ám betalálni egyiknek sem sikerült. Az angoloknak azonban nem kellett kétségbe esniük, ugyanis legutóbbi három olyan összecsapásukat megnyerték, ahol hátrányban voltak a félidőben.

A szünet után nem sokkal Ragnar Sigurdsson ollózásánál nagyot védett Joe Hart. Ezt követően az angolok kerültek - némileg meddő - mezőnyfölénybe. Ezzel azonban nem tudtak élni, sőt kontrákból az izlandiak előtt adódtak nagyobb lehetőségek, így meglepetésre a 323 ezer lakosú északi szigetország csapata mérkőzhet a házigazdával a legjobb nyolc között.