Angelina Jolie: Az adakozás és a menekültek befogadása nem elég

Forrás: AFP

-


A The Times nevű brit napilap Angelina Jolie – aki az ENSZ menekültügyi főbiztosságának különmegbízottja – és Arminka Helic – a brit Lordok Háza tagja – közös cikkét jelentette meg a menekültválságról hétfőn.

A szerzők leszögezik, ki kell használni azt, hogy évek óta először a menekültekkel kapcsolatos hírek dominálják a médiát, és meg kell értetni az emberekkel, hogy nemcsak Szíriáról van szó, hanem globális menekültválságról.

Kiemelik, hogy nem a földrajzi elhelyezkedés kell meghatározza, hogy mely országok vesznek részt a krízis megoldásában, hanem az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása, és a Föld minden egyes országának ki kell vennie a részét a probléma megoldásából.


Leírják, hogy a menekültek áradata nyilvánvalóan különös terhet ró most az EU-tagországokra, és nem szabad ezt figyelmen kívül hagyni, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a Szíriával szomszédos országokon évek óta sokkal nagyobb teher nyugszik, és ezeknek az országoknak több segítségre van szükségük.

Úgy vélik, ebben a vészhelyzetben fontos megkülönböztetni a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat. Míg utóbbiak a szélsőséges szegénység elől menekülnek, előbbiek élete közvetlen veszélynek van kitéve.


Hangsúlyozzák, hogy amíg a szíriai konfliktus fokozódik, a problémára nem lesz megoldás, ezért az adakozás és a menekültek befogadása nem elégséges a megoldáshoz, hanem diplomáciai utat kell találni a konfliktus megoldására.