Angela Merkel választása: határzár vagy lemondás

Fotó: DPA / Gregor Fischer

-

Legalábbis a CDU bajor testvérpártja, a CSU szakpolitikusa erről beszélt a menekültügyben kezdődött koalíciós egyeztetés előtt. A vasárnapi tárgyalások eredmény nélkül végződtek, a pártok abban maradtak, hogy csütörtökön folytatják a megbeszélést.


Vasárnap délelőtt a berlini kancellári hivatalban gyűltek össze a német koalíciós pártok (CDU-CSU, SPD) vezetői, hogy lezárják hetek óta tartó vitáikat a menekültválság ügyében.

A német kormányszóvivő vasárnap délben azt közölte: konkrét eredmény nélkül ért véget az egyeztetés. A találkozón mindössze abban állapodtak meg, hogy csütörtökön folytatják a tárgyalást. A felek több mindenben egyetértenek, de van még néhány "tisztázandó, illetve nyitott kérdés". Ezek közé tartozik a tranzitzónák ügye, amelyről csütörtökig szakértői szinten tovább egyeztetnek.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehofer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke már szombat este hosszú megbeszélést folytatott. A kancellár és a szövetségi kormány menekültpolitikáját élesen bíráló bajor miniszterelnök öt órán keresztül, éjfélig tárgyalt. Erről csak annyi szivárgott ki, hogy a vita konstruktív és tárgyilagos volt.

Vasárnap délelőtt Sigmar Gabriel alkancellárral, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével folytatják az egyeztetést, amelyen a kormánypártok több más politikusa is részt vesz.

A CSU vasárnapig adott haladékot a szövetségi kormánynak a menekültpolitika módosítására. Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak azt mondta, hogy


ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár.