Angela Merkel nevében küldtek vírusos maileket

Fotó: Sean Gallup

-


Angela Merkel német kancellár egyik gépét is megfertőzték azok a hackerek, akik a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) informatikai rendszerét támadták meg - írta a Bild am Sonntag című német lap.

A támadók e-mailt is küldtek Merkel nevében, benne egy linkkel, amely egy kémszoftvert telepítő oldalra vezetett. Egy telefonkonferenciára invitáló hamis levél néhány napja több képviselő postafiókjában felbukkant. A Bundestag hivatala belső hálózatán keresztül figyelmeztetést adott ki, hogy senki ne kattintson a linkre.

A Bundestag több mint 22 ezer számítógépet kiszolgáló informatikai hálózatában májusban észleltek rendkívül magas technikai színvonalon kivitelezett támadást. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke csütörtökön arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az utóbbi két hétben már nem tulajdonítottak el adatokat a rendszerből, ami azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben sikerült elhárítani a támadást.

Az ügyben indított vizsgálat pénteki állása szerint legkevesebb 15 számítógép érintett, és a támadók 16 és 20 gigabájt közötti mennyiségben tulajdoníthattak el adatokat. A lap szerint a nyári törvényhozási szünetben teljes egészében újraépítik a rendszert.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap szerint akár két évig is eltarthat, mire kiépítenek egy biztonságos informatikai hálózatot a Bundestag számára, és a hackertámadás jóval súlyosabb, mint ahogy eddig gondolták.

"Úgy kell ezt elképzelni, hogy egy külföldi titkosszolgálat megszerezte a kulcsot a Bundestag összes irodájához és valamennyi aktatároló szekrényéhez" - mondta Steffi Lemke, az ellenzéki Zöldek képviselője, a Bundestag információs technológiával és médiával fogalakozó bizottságának tagja.

A belügyminisztérium szerint is egy külföldi titkosszolgálat állhat a támadás hátterében. A tárca vezetője, Thomas de Maiziere mellett pedig Hans-Georg Maassen, az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke is erről nyilatkozott a napokban. Arról egyikük sem beszélt, hogy mely ország titkosszolgálatáról lehet szó.

Lapjelentések szerint viszont nem hivatalosan azt beszélik nemzetbiztonsági körökben, hogy a támadást Oroszországból hajthatták végre.