Angela Merkel lett az év embere, még az ISIS vezetőjét is megelőzte

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A görög válság után a menekültkérdést is meg kellett oldania.


A német kancellárnak először a görög válsággal kellett megbirkóznia, ami bedőléssel fenyegette az eurót. Az év második felében pedig a menekültválság szakadt a nyakába. A Time kiemeli, hogy a német kormány tágra nyitotta az ország kapuit, év végére egymillióra nő a németországi menekültek száma.

A lap szerint a válságra adott német válasz egyszerre ígérte Európa megváltását és veszélybe sodrását is. Emellett egzisztenciális kérdéseket is felvetett, a németeknek választ kellett adniuk arra, hogy mit jelent jól élni. Merkel szerint be kell látni azt, hogy a közel-keleti háború hatással van Essenre és Stuttgartra is. A Time szerint a politikus mostanra a kontinens tulajdonképpen vett vezetőjévé vált, ez indokolja az év emberévé választás.Obama ellenfele helyett Orbán ellenfele lett az év embere


A biztonságos, egyáltalán nem meglepő választásnak számító Merkelnél sokkal érdekesebb, hogy kik jöttek még szóba az év embere választáson. A lista első tagja Abu Bakr Al-Baghdadi, az Iszlám Államot vezető dzsihádista. A 2015-ös év tagadhatatlanul az Iszlám Államé is volt, az értelmetlen erőszak olyan csúcsait járta meg a terrorszervezet, amire korábban nem volt példa. Hasonlóan meglepő Donald Trump, amerikai elnökjelölt szerepeltetése, aki ugyan valóban a legnépszerűbb republikánus induló a 2016-os jelöltségért, ám többnyire mégis az érzéketlen vagy politikailag teljesen inkorrekt nyilatkozatai miatt lehet ismerni.


Érthetőbb Hassan Rouhani iráni elnök, az Ubert vezető Travis Kalanick vagy Caitlyn Jenner amerikai transznemű olimpikon is.