Andy Vajnának bejött a kaszinózás

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A Világgazdaság 15 milliárd forintra becsüli a Las Vegas Casino hálózat éves bevételét.


Négyezer négyzetméter alapterület, 824 pénznyerő automata és 15 milliárd forintra becsült éves bevétel - a Világgazdaság szerint ezek Andy Vajna kormánybiztos-üzletember budapesti kaszinó-hálózatának, a Las Vegas Casinónak a fő paraméterei. Vajna öt fővárosi kaszinójának a bevételeit iparági szereplők becsléseire alapozta a lap.

A Világgazdaság felidézi, hogy az NGM szerint idén 6,2 milliárd forintos játékadó-bevétel várható a Magyarországon működő nyolc kaszinó után (Sopronban, Debrecenben és Nyíregyházán működik még kaszinó). A lap hangsúlyozza, hogy mindez önbevalláson alapul, a NAV ugyanis nem nagyon lát rá a játékgépekre. Egyrészt az automatákba már nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, amely a működése során keletkező adatokat gyűjtené és rögzítené, másrészt szerveralapú összekötésről szó sincs. Így az állam az online pénztárgépek világában a kaszinók esetében sötétben tapogatózik a bevételek tekintetében. Nagyjából az ellenőrzés annyiból állhat, hogy egy meglepetésszerű razzia során a kamerák felvételei alapján vizsgálhatnák a forgalmat. Ilyenről azonban egyelőre nem hallani - írja a Világgazdaság.

A koncessziós díj leírható a játékadóból, az öt kaszinója után Andy Vajnának elvileg összesen 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetni. A korábbi havi fix adózást (gépenként előbb 100 ezer, majd 500 ezer forint) pedig felváltotta a százalékos adózás, ami kevesebb, mint a havi félmillió forint.

A nyerőgépeket még 2012 őszén tiltották be nemzetbiztonsági okokból, majd meghívásos pályázatok helyett úgynevezett megbízható játékszervezőknek osztotta ki a koncessziókat a gazdasági és a fejlesztési tárca. A most elvárt és bizonytalan 6 milliárd forint játékadó-bevétel amúgy a töredéke a tiltás előtti 30-40 milliárd forintos biztos állami bevételnek - írja a Világgazdaság.

A sürgősséggel módosított szerencsejáték-törvény szerint Magyarország területén összesen 11 kaszinó lehet, ebből a Dunántúlon összesen három kaszinó üzemelhet, amelyekért vélhetően jövőre indulhat be a harc, ugyanis a soproninak december 31-én lejár az engedélye.


A NAV később cáfolta, hogy a kaszinókban üzemeltetett pénznyerő automaták bevételével kapcsolatban „sötétben tapogatózik”. A közleményben azt írták, hogy a kaszinók rendszeresen elszámolnak a pénznyerő automaták forgalmi adataival is, és azok valóságtartalmát a NAV munkatársai rendszeresen megvizsgálják.