Andy Vajna '56-os filmje akkora lesz, mint a Schindler listája

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-


Egy angol, Stoke-on-Trent-i helyi lap cikke szerint Andy Vajna egy '56-os témájú, angol-magyar filmet tervez, amely szavai szerint „akkora lehet, mint a Schindler listája vagy a Ryan közlegény megmentése". A történet Pekár Nándorról szól, aki '57-ben, 17 éves korában menekült el Magyarországról, és később Angliában nyitott kocsmát. A forgatókönyv a The Last Train to Budapest című könyvön alapul, amelyet Nándor fia, Richard Pekar írt '87-ben elhunyt apja életéről.


A cikk szerint Richard Pekar március végén Magyarországra látogatott, hogy Vajnával tárgyaljon a filmtervről, és abban maradtak, hogy megírja a végleges forgatókönyvet. A forgatás a tervek szerint Stone-on-Trentben és Budapesten zajlik majd, és a jövő év végére, az '56-os forradalom hatvanadik évfordulójára szeretnének elkészülni vele.

Nem ez az első alkalom, hogy Richard Pekar apja életéhez nyúl: évekkel ezelőtt már csináltak egy kisköltségvetésű filmet a sztoriból, amelyet egy Lee Deaville nevű filmes rendezett, de az alábbi előzetest látva nem vagyunk meglepve, hogy ez nem jutott szélesebb nyilvánossághoz.Kiegészítés (2015.04.09.): A Filmalap ma a következő információt juttatta el szerkesztőségünkhöz a fenti filmtervvel kapcsolatban:


A Filmalaphoz nem érkezett be pályázat a fent idézett alkotóktól.

Andy Vajnát - más külföldi producerekhez hasonlóan - megkereste a producer, ám a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem Andy Vajna, sem a Filmalap nem köteleződött el Richard Pekar The Last Train to Budapest című filmterve mellett.

Amennyiben a film forgatására Magyarországon kerül sor, a produkciónak lehetősége lesz a magyarországi filmszakmai adókedvezmény igénybevételére, mely a Mozgóképtörvénynek megfelelően a hazánkban elköltött és igazolt filmgyártási költések 25%-ának visszaigénylését teszi lehetővé.