Andy Murray: Ez így nem mehet tovább

Fotó: BACKPAGE IMAGES Ltd / MIKE FREY

-

Andy Murray szenved a Roland Garroson: eddigi mindkét meccsét döntő szettben tudta csak megnyerni, holott a veterán Radek Stepanek és a szabad kártyás francia Mathias Bourgue sem kellett volna, hogy nehézséget okozzon számára.


A második kiemelt, a világranglista második helyezettje hétfőn kezdett a Roland Garroson, ellenfele pedig a már javában kifelé haladó, 37 éves Radek Stepanek volt. A tapasztalt, Davis-kupa-győztes cseh teniszező meglepetésre hatalmas elánnal kezdett, és megnyerte az első két szettet, mindkettőt 6:3-ra. Habár a skót hamar felállt a padlóról, és hozta a következő szettet, a negyedik játszmát – ahol ugyancsak vezetett – már nem sikerült befejezni, ugyanis besötétedett Párizsban. Kedden újra pályára kellett lépnie Murray-nek, és ha nehezen is, de csak sikerült továbbjutnia.


Elveszítette a ritmusát

„Elképesztő ez a srác – kezdte a kétszeres Grand Slam-győztes skót a meccs végén. – Tavaly volt egy súlyos sérülése, erre visszajön 37 évesen, és döbbenetesen jól játszik. Jól szervált, alig-alig rontott, és rendre kihasználta a lehetőségeit. Nem találtam a ritmusom, ami egyértelműen az ő érdeme.”

Alighogy véget ért a Stepanek elleni meccse, másnap délután ismét pályára hívta Murray-t a kötelesség: a centerpályán, a Phillipe Chatrier-n a hazaiak szabad kártyás teniszezője, Mathias Bourgue várt rá.


Megszenvedett Bourgue ellen is


Miután Murray pályafutása során kilencedszer fordított 0-2-s szetthátrányból, ismét meglepte őt aktuális ellenfele: Bourgue az elveszített első szett után megnyerte a következő kettőt, az időközben telt házassá váló Chatrier-n pedig a franciák kezdtek megőrülni.

„Meglepődtem, mert jól kezdtem a mérkőzést – mondja Murray. – Pedig egy ötszettes után egy nappal azt hinnéd, nehezebben fogsz kezdeni, de nem. Lehet, hogy csak a meccs közepén jött ki rajtam az előző nap, de elkezdtem rontani, és nem tudtam feltüzelni magam.”

Végül az ismét a kiesés szélén táncoló Murray Bourgue ellen is megtalálta magát, a kiharcolt döntő szettben egy-egy megingáson kívül magabiztosan játszott és nyert. Nem meglepő módon ismét elégedetlenül távozott a centerről.

„Nehéz napokon vagyok túl, muszáj lesz kipihennem magam.


Ha ez így megy tovább, elfogyok a torna érdemi részére.”

Andy Murray-re nem vár egyszerű feladat a harmadik fordulóban sem, pénteken Ivo Karlovic, a hatalmasakat szerváló, 211 centis horvát lesz az ellenfele, aki az előző körből szintén egy ötszettes meccsen jutott tovább. Karlovic a döntő szettben 12-10-re verte az ausztrál Thompsont.