Anarchisták támadtak meg egy hipszter müzlibárt Londonban

-

A nagyjából 200 fős felbőszült csoport a kerület dzsentrifikációja ellen tiltakozott. Egy ingatlanügynökség kirakatát is betörték.


A magát csak Fuck Parade-nek nevező csoport tagjai London Shoreditch nevű negyedében vonultak fel, állításuk szerint azért, hogy visszafoglalják a kerületet. A megmozdulás szervezői a Facebookon úgy fogalmaztak, hogy megvédik a londoni munkásosztályt a kapitalizmus dzsungel törvényeitől.


„Nem akarunk megfizethetetlen luxuslakásokat, hanem rendes, elérhető lakhatást. Nem akarunk menő gin-bárokat, közösséget akarunk” – áll többek közt a felvonulók kiáltványában.A megtámadott müzlibár már a megnyitása óta a hipszter szubkultúra és a dzsentrifikáció egyik jelképének számított, mivel a szakállas-copfos tulajdonosok elképesztő pénzeket képesek elkérni egy-egy tál zabpehelyért. Az interneten már többször ízekre szedett hely azonban most fizikailag is ostrom alá került: több százan tüntettek előtte és festékkel is összefirkálták. A fáklyákkal és disznófejekkel felvonult tömeg egy szomszédos ingatlanirodát is megrongált, még egy „hipszter rendőr” figurát is elégettek.A rendőrség elmondása szerint egy embert letartóztattak egy másik pedig megsérült a tüntetés során.