Ámokfutó gyilkolt Grazban

-

A gyalogosok közé hajtott, majd késsel hadonászott – a hírek szerint legalább két embert megölt, többeket megsebesített. A rendőrség pár órával később 3 halottról és 34 sérültről beszélt.


Egy Jepp-Cherokeeval hajtott a gyalogosok közé egy ámokfutó Graz belvárosában – írja a grazi Kleinezeitungra hivatkozva a hvg.hu. A sofőr legalább 400 métert hajtott a járdán, egy galériatulajdonos szerint 100-150-nel mehetett. Az autóból kiszállva egy késsel kezdett hadonászni, azzal is többeket megsebesített.

Az elsődleges hírek szerint két nőt ölt meg: egy kerékpárost és egy motorost. Legalább 50-en megsérültek. Később a rendőrség azt mondta, 3 ember halt meg, 34 sérült van.


Képek a helyszínről


A polgármester látta az esetet, sokkos állapotban azt nyilatkozta:


Láttam, ahogy a sofőr direkt a járókelők közé hajtott, láttam, ahogy áthajtott egy nőn.


A rendőrök elfogták az ámokfutót, nem derült ki, miért tette mindezt.


Az ámokfutó a Graz belvárosában fekvő Herrengasse nevű, nyüzsgő, kávézókkal szegélyezett utcában száguldozott. Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a járművön, majd a hátsó részén értek földet.

Egy másik szemtanú először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, aminek csattanó hangja volt. Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki járókelőknek.

A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi Opera kávézója környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén.

Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől. A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.