Ámokfutó egy kabuli kórházban - három külföldi halott

Fotó: AFP/Johannes Eisele / AFP/Johannes Eisele

-

Három amerikait - köztük két nőt - lőtt le csütörtökön egy fegyveres őr az afgán főváros egyik nőket és gyerekeket ellátó kórházában. A kabuli hatóságok tájékoztatása szerint az ámokfutó magával is végzett.


A kórházat egy amerikai keresztény segélyszervezet üzemelteti, az első hírek szerint a három halott az egészségügyi személyzet tagja volt. Beszámolók szerint a fegyveres őr egy közeli ellenőrzőponttól nyitott tüzet egy 5-6 fős külföldi csoportra, akik éppen a kózházba igyekeztek.


Szaporodnak a

Legutóbb április elején még az 5-ei elnökválasztást megelőzően történt merénylet Afganisztánban civil külföldiek ellen. Akkor az ország keleti részén egy rendőrnek öltözött férfi rálőtt két külföldi újságírónőre. Az egyik riporter a helyszínen meghalt, a másik megsebesült. Márciusban egy előkelő szálloda éttermében vacsorázó vendégeket ölt meg egy fegyveres, januárban pedig öngyilkos merénylők és fegyveresek tucatnyi emberrel végeztek Kabul egyik közkedvelt éttermében. A mostanihoz hasonló eseteket belső támadásoknak nevezik, amelyekben az afgán biztonsági erők valamely tagja a társai vagy a kiképzést végző külföldi tanácsadók, illetve külföldiek ellen fordul. Ezek a támadások rossz hatással vannak az afgán biztonsági erőkre, holott jövőre országszerte át kell venniük a biztonsági feladatok ellátását a kivonuló nemzetközi biztonsági erőktől.