Amnesztiával próbálja újraéleszteni Aszad a szír hadsereget

Fotó: RIA Novosti / Dmitriy Vinogradov

-

Kimerült és felmorzsolódott a szír hadsereg nagy része az évek óta folyó polgárháborúban. Hogy újraélessze a haderejét, Bassár el-Aszad elnök általános amnesztiát hirdetett azok számára, akik nem teljesítették az országban kötelező katonai szolgálatot - jelentette szombaton az állami televízió.


Az amnesztia érvényes mindazokra, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből. Azoknak, akik az ország területén tartózkodnak, egy hónapjuk van a hadseregbe való jelentkezésre, azoknak pedig, akik külföldön vannak, két hónap áll a rendelkezésükre. Azokra nem vonatkozik az amnesztia, akik a hadsereg ellen fogtak fegyvert valamelyik lázadószervezetben.


A térség egyik legnagyobb haderejének számító szíriai hadsereg kimerült a négy éve tartó háborúban, amelyet számos fronton vív különböző - iszlamista, dzsihádista vagy mérsékeltebb - lázadószervezetek ellen úgy, hogy ez idő alatt elvesztette az ország területének több mint fele feletti ellenőrzést. A hadseregből számos katona állt át valamelyik lázadószervezethez, valamint elveszett az utánpótlás egy része, mert sok hadköteles fiatal elszökött az országból, vagy szintén a lázadók oldalára állt.Egyes diplomaták szerint a hadsereg most olyan stratégiai jelentőségű területek megtartására összpontosít, mint a főváros, Damaszkusz, valamint Homsz és a tengerparti területek. A tengerparti országrészben él az alavita kisebbség, amelyhez Aszad is tartozik.

Nincs remény arra, hogy a háború a közeljövőben véget érjen, és az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a hadsereg emberhiánnyal küzd, mert a vele szövetséges milíciákból toborzott harcosokat busás illetményért.

A hadsereg kimerültségére az is utal, hogy az Aszaddal szövetséges libanoni síita milícia, a Hezbollah az utóbbi hetekben jelentősebb szerepet vállalt a lázadókkal szembeni harcból.

Aszad több mint egy évvel ezelőtt már hirdetett egy hasonló amnesztiát a dezertőrök számára, ezenkívül kiszabadulhatott sok köztörvényes bűnöző is. Viszont a feltételezett több ezer politikai fogoly börtönből való kiengedéséről nincs hír.


A kormányerők egységeiben nagy számban harcolnak női katonák is


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil szervezet szerint a szíriai fegyveres konfliktus több mint négy évvel ezelőtti kezdete óta csaknem 50 ezer katona és több mint 30 ezer Damaszkusz-párti milicista halt meg, ami majdnem egyharmada a konfliktus összesen 230 ezer áldozatának. Mintegy 70 ezer férfi nem teljesítette a kötelező katonai szolgálatot az OSDH szerint.

Szakértők úgy becsülik, a hadsereg 2011-es létszáma a 80 ezer fős veszteséggel és a 70 ezer dezertőrrel számolva mostanra a felére csökkent.