Amnesztiát kapott Kadhafi fia a tobruki parlamenttől

Forrás: AP-Euronews Via APTN

-

Nem tudni, hová ment a volt diktátor fia.


A líbiai Tobrukban székelő parlament amnesztiarendelete alapján több mint öt évi fogva tartás után szabadon engedték Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor kisebbik fiát – közölte a milícia, amelyik Szeif al-Iszlám Kadhafi őrizte.

Szeif al-Iszlámot az Abu Bakr asz-Sziddik Zászlóalj nevű milícia ellenőrzése alatt álló Zintánban tartották fogva. Pénteken engedték el, de biztonsága érdekében nem árulták el, hol tartózkodik. Az nem világos, hogy a Halifa Haftár tábornok vezette tobruki parlament mikor fogadta el az amnesztiarendeletet.

2011 novemberében a szökésben lévő Szeif al-Iszlámot, apja kémfőnökével együtt fogták el azután, hogy a népfelkelés megdöntötte a több mint 40 éve tartó diktatúrát. Moammer el-Kadhafit 2011 októberében fogták el és ölték meg.

Szeif al-Iszlámot a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús és emberiesség elleni bűnök miatt körözi. Az ICC 2011. június 27-én adott ki ellene elfogatóparancsot, egy tripoli bíróság pedig 2015-ben halálra ítélte őt olyan állítólagos gyilkosságok vádjával, amelyeket a hatalom emberei a 2011-es felkelés során követtek el. Így vita van az ICC és Tripoli között abban, hogy melyikük ítélkezhet a Kadhafi-fiú felett.

A káoszba süllyedt Líbiában a tobruki mellett még két rivális kormány létezik, mindkettő a fővárosban. Az egyik a Fájez esz-Szarrádzs vezette nemzeti egységkormány, amelyet a nemzetközi közösség támogat, a másik az önjelölt "nemzeti megmentés kormánya".