Amnesztiában részesítené Snowdent egy NSA-munkatárs

Fotó: AFP/Brendan Smialowski / AFP/Brendan Smialowski

A szivárogtatások okozta károkért felelős NSA-munkatárs, Richard Ledgett hajlandó lenne alkut kötni Edward Snowdennel, ha nem szivárogtatna tovább.


Amnesztiában részesítené az NSA munkatársa Snowdent

Richard Ledgett, az NSA szivárogtatási károkért felelős munkatársa bejelentette: amnesztiában részesülhetne Edward Snowden, ha nem hozna nyilvánosságra több titkosított iratot – írja a BBC. Ledgett az amerikai CBS tévécsatornának beszélt ötletéről. Mint mondta, a magánvéleménye az, hogy megérné felvetni a lehetőségét annak, hogy Snowden amnesztiát kap. Az NSA jövőre nyugdíjba vonuló igazgatója, Keith Alexander viszont elvetette az amnesztia ötletét. Mint mondta: „ez a helyzet analóg annak a túszejtőnek a helyzetével, aki ötven embert foglyul ejtett, tízet lelőtt már, majd kijelentette, hogy a maradék negyvenet elengedi, ha teljes amnesztiát kap”. Ledgett korábban a Reuters hírügynökségnek adott interjújában aggodalmaskodott azon dokumentumok miatt, melyek feltételezhetően Snowden birtokában vannak, de tartalmuk még nem szivárgott ki. Ha Snowden ezeket közzétenné, az Ledgett szerint felérne egy kataklizmával.


Egy osztrák hetilap az év emberének választotta Snowdent

A Profil című osztrák hírmagazin az év emberévé választotta Edward Snowdent. A szerkesztőség szerint az NSA volt munkatársa „mindenki másnál jobban tudatosította az emberekben, hogy milyen sebezhető a virtuális élet, amit milliók és milliók élnek gondtalan naivitással a valós életük mellett”. A lap szerint Snowden lökést adott az embereknek, hogy kritikusabban viszonyuljanak az internethez, ami „mára a létezés egyik terepévé vált. A hírmagazin szerint Snowden leleplezte, hogy a polgári szabadságjogokat alá akarják rendelni „egy szünet nélküli terrorelhárítás szempontjainak”.  Snowden a Profilénál rangosabb választáson, az amerikai Time magazinnál is jó helyezést ért el az év embere címért folyó küzdelemben: csak Ferenc pápa előzte meg.