Amnesty: Nem járhatnak iskolába a terhes diáklányok Sierra Leonéban

Fotó: AFP / CARL DE SOUZA / AFP / CARL DE SOUZA

-

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint mintegy tízezer terhes diáklányt zártak ki az iskolai oktatásból Sierra Leonéban, így a decemberben véget érő tanév záróvizsgáit sem tehetik le.


A szervezet pénteki közlése szerint a nyugat-afrikai ország kormánya még áprilisban döntött erről, mégpedig azzal az indokkal, hogy "rossz befolyással" vannak másokra.


A rendelet óta a tanárok megalázó testi ellenőrzéseknek vetik alá a diákokat - állt az Amnesty közleményében. A diáklányok mellét és hasát nyomkodják, hogy megállapítsák, terhesek-e vagy nem - mondta el egy 18 éves lány a szervezet munkatársainak. Többeket pedig pedig terhességi vizsgálatra is köteleznek.

Civil szervezetek nyomására a terhes diáklányoknak ugyan külön oktatást tartanak, de az államilag elismert vizsgákat továbbra sem tehetik le.

Sierra Leonéban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint több mint 14 ezer ebolavírus-fertőzést regisztráltak a korábban kitört ebolajárvány alatt. 2014 közepén az ország iskoláit tíz hónapra bezárták, hogy csökkentsék az epidémia veszélyét. Ez alatt az Amnesty információ szerint erőteljesen megnőtt a terhességek száma a fiatalkorúak körében. Több fiatal lány szexuális bűncselekmény eredményeként esett teherbe.