Amnesty: civileket ölnek az irakiak

Fotó: AFP / SAFIN HAMED

-

Az iraki kormányerők civileket gyilkoltak és kínoztak meg Moszultól délre – állították csütörtökön nemzetközi jogvédő szervezetek.


Ezek az első jelentések arról, hogy az Iszlám Állam fellegvárának tekintett észak-iraki Moszul elleni, az Egyesült Államok által támogatott hadműveletekben erőszakos túlkapásokat követtek el.

Az Amnesty International szerint a múlt hónapban legalább hat, a biztonsági erők szerint a dzsihadistákhoz köthető ember holttestére bukkantak Súra és Kajara körzetekben.

Lynn Maalouf, a jogvédő szervezet bejrúti irodájának helyettes kutatási igazgatója elmondta, hogy a szövetségi rendőrség egyenruháját viselő emberek több gyilkosságot követtek el. A Moszultól délre fekvő falvakban helybelieket vettek őrizetbe és gyilkoltak meg hidegvérrel – mondta.

Egy másik szervezet, a Human Rights Watch szerint az iraki és a kurd erők legkevesebb 37, az ISIS-szel feltételezetten kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe ellenőrző pontoknál, falvakban, otthonuktól elűzött emberek számára létesített táborokban Moszul környékén, illetve délebbre, Havija településnél. A hozzátartozók elmondták, hogy nem tudják, hol tartják fogva ezeket az embereket, egyikükkel sem tudtak kapcsolatba lépni.

Az iraki belügyminisztérium cáfolta az állításokat, mondván, hogy semmilyen visszaélés nem történt, az iraki erők tiszteletben tartják az emberi és a nemzetközi jogokat.

A kurd regionális kormányzat is cáfolta a HRW jelentését. Szerintük kevés családot nem értesítettek, és ez is csupán a korlátozott lehetőségek miatt fordulhatott elő. Dindar Zebari szóvivő szerint senkit sem tartanak ismeretlen helyen.

Az Iszlám Állam ellenőrzése alatt lévő Moszul ostromában százezres haderő vesz részt, kezdve a hadsereg alakulataitól, a biztonsági erőkön és a kurd pesmerga erőkön át a síita fegyveresekig. Az Egyesült Államok légiereje támogatja ezeket a csapatokat a negyedik hetébe lépő hadműveletben.