Amnesty International: a Hamász palesztinokat ölt meg tavaly Gázában

-

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerdán ismertetett jelentése szerint a Hamász palesztin radikális szervezet tavaly nyáron, Izraelnek a Gázai övezetben folytatott hadművelete alatt palesztin civileket ölt meg, végzett ki.


Az AI szerint a történtek háborús bűnnek is minősíthetők. Izrael Erős Szikla néven tavaly júliusban és augusztusban folytatott offenzívát elsősorban a Hamász ellen. Az ötvennapos hadműveletben 2200 palesztint öltek meg a Gázai övezetben, izraeli részről 73 ember halt meg.


A szerdán kiadott emberi jogi jelentés szerint a hadműveletet a Hamász egyebek között arra használta ki, hogy leszámoljon olyan palesztinokkal, akik szerinte együttműködtek Izraellel. A palesztin szervezet az AI szerint emberrablások, kínzások és gyilkosságok brutális sorozatát követte el rivális szervezetek, például a Fatah tagjai ellen. Az emberi jogi szervezet szerint legalább 23 ilyen gyilkosságra van bizonyíték.

A Hamász egyelőre nem fűzött kommentárt az Amnesty International megállapításaihoz. A nemzetközi szervezet már márciusban kiadott jelentésében is háborús bűnökkel vádolta a palesztin fegyveres csoportokat. Egy másik jelentésben az AI Izraelt vádolta azzal, hogy a tavalyi hadművelet alatt háborús bűnöket követett el.