Amnesty: az olasz rendőrök is bántalmazzák a menekülteket

Fotó: AFP / DFF

-

Az olasz rendőrség esetenként jogsértően bánik a menekültekkel, és egyes esetekben kínzással felérő eljárásokat alkalmaz – állítja az Amnesty International (AI). A menekültekkel szembeni túlkapások miatt részben az Európai Unió is felelős – véli a jogvédő szervezet.


„Az EU nyomást gyakorol Olaszországra, hogy lépjen fel keményen a migránsokkal és a menekültekkel szemben, és ez olykor törvénytelen kitoloncolásokhoz és jogsértő – esetenként kínzáshoz hasonlatos – bánásmódhoz vezetett” – írja jelentésében az AI. Azzal a politikával, hogy a migránsokat akkor kell azonosítani a regisztrációs és menedékkérő központokban, amikor európai földre lépnek, az EU szinte belehajszolta az olasz hatóságokat abba, hogy túllépjék a törvényesség kereteit, és egyes rendőröket arra vitt rá, hogy „megdöbbentő jogsértéseket” kövessenek el – mondta Matteo de Bellis, a jelentés készítője.

Az Olaszországba érkező migránsok sok esetben nem járulnak hozzá, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük, mert menedékkérelmüket egy másik európai országban szeretnék benyújtani. Az AI szerint ilyenkor az olasz hatóságok esetenként önkényes elzárásokat alkalmaznak.


Független vizsgálat kellene

A szervezet munkatársai 2015 júliusa óta 170 interjút készítettek Olaszországban tartózkodó migránsokkal, akik közül 24-en számoltak be arról, hogy a rendőrök rosszul bántak velük. Előfordult, hogy az olasz hatóságok megvertek migránsokat, vagy sokkolót alkalmaztak, hogy rábírják őket az ujjlenyomatvételre. Az AI szerint az olasz rendőrök többségének hozzáállása megfelelő volt, és a digitális ujjlenyomatvétel az esetek túlnyomó többségében incidens nélkül zajlott. Ennek ellenére a szervezet szerint független vizsgálatra lenne szükség a felmerült jogsértések tisztázására.

Az AI tudomására jutott elszigetelt esetek áldozatai nem akartak hivatalosan panaszt tenni, de a jogvédők levélben értesítették az olasz belügyminisztériumot. A tárcától még nem kaptak választ – mondta de Bellis.

Az utóbbi 3 évben több mint 470 ezer migráns érte el hajóval az olasz partokat főként afrikai országokból. Több ezren meghaltak a veszélyes úton, csak idén legkevesebb 3750-en vesztették életüket.