„Amivel teljes mértékben kitűnünk, azok a történelmi fürdők”.

Czinege Szilvia

marketing igazgató, Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt

Budapest multikulturális város, kiemelkedő gasztronómiával, sokszínű kulturális programmal, de legyünk őszinték, ezekkel az attrakciókkal, vonzerőkkel még számos ország rendelkezik. Amivel teljes mértékben kitűnünk, illetve kitűnhetünk, azok egyértelműen a történelmi fürdők. Elcsépelt mondatok és sokan csak legyintenek rá, pedig érdemes megnézni a turisták csodálkozó, ámuló arcát, amikor belépnek a fürdőkbe.


  • Budapest a fürdők fővárosa
  • Budapest, a reumások Mekkája
  • Budapest a világ egyetlen olyan nagyvárosa, amely 118 forrással, illetve kúttal rendelkezik.
  • Budapest, a világ legtöbb gyógyító termálvíz kúttal rendelkező fővárosa
  • Budapest, a világ egyetlen fővárosa, ahol 5, működő történelmi gyógyfürdőfürdő található.
  • Budapest 1937-ben nyerte el a „Fürdőváros” címet és azóta a Nemzetközi Fürdőszövetség örökös székhelye.
  • Kiváló szakemberek segítségével, kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtunk a baleseti rehabilitáció és a reumatológia területén.
Csak egy pár jelző, amik közül csak egy is elegendő lenne ahhoz, hogy egy országimázs, de legalábbis a Főváros imázsának alapja legyen, valamint a gyógyturizmus fellegvára.

Ehhez képest jelenleg Budapest történelmi gyógyfürdői nincsenek rajta Magyarország gyógyturisztikai térképén. Egyik fürdőnk sem rendelkezik saját, hozzá kapcsolódó gyógyszállodával. Amit elődeink elkezdtek – szinte valamennyi fürdő szálláshellyel együtt épült fel – azt az utódok nem folytatták.

A “Budapest – a fürdők fővárosa” szlogent tartalommal kell megtölteni, de ehhez szükséges a folyamatos műszaki- és szolgáltatásfejlesztés is. Az utóbbi időben sok változás történt. Egy önmagát eltartó, a nyereséget folyamatosan visszaforgató, a minőségi szolgáltatást szem előtt tartó vállalkozás született.
Természetesen ez hosszú folyamat, nem egyik napról a másikra megy végbe, de elindultunk a helyes úton, gyakran kapunk pozitív visszajelzéseket, örvendetesen nő a külföldi turisták aránya és egyre több fővárosi vendég fedezi fel a szomszédban lévő fürdőt, és tudatosul bennük, hogy abban a szerencsében van részük, hogy a kapun kilépve máris egy fürdőbe botlanak.

Ehhez persze nemcsak a fürdők fejlesztésére, hanem társadalmi szemléletformálásra van szükség. Az egyre gyorsuló tempó, a rohanó életmód nagy terhet ró a szervezetünkre. Már fiatalabb korban megfigyelhetőek a civilizációs betegségek, a magas vérnyomás, az étkezési zavarok, az elhízás, a cukorbetegség, a keringési és mozgásszervi rendellenességek.
Az adatok szerint a fejlett országok egészségügyi kiadásainak háromnegyedét olyan krónikus betegségek kezelésére kell költeni, amelyek egészségtudatos életmóddal jelentős részben megelőzhetőek lettek volna. Fontos lenne annak az üzenetnek a célba juttatása, hogy a prevenció, rekreáció és nem beszélve a társadalmi találkozóhely kiváló színterei lehetnek a gyógyfürdők.

Gyógyvíz nagyhatalom vagyunk! Legyünk rá büszkék, hogy őseink olyan csodákat alkottak, mint a Széchenyi fürdő, a Szt. Gellért Gyógyfürdő, a Rudas fürdő, a Király fürdő vagy a Lukács fürdő.


Mit jelentenek Budapestnek a fürdők?


Turistalátványosság
Budapesti életforma

SZAVAZAT UTÁN