"Amit Orbán mondott, több mint hülyeség"

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Bernard Kouchner 2007–2010 között, Sarkozy idején volt Franciaország külügyminisztere. Most a CEU vendégeként járt Budapesten, a menekültválságról, a magyar álláspontról, az uniós kilátásokról beszélgettünk vele.


Volt külügyminiszterként hogy látja, mennyire szenvedett maradandó károsodásokat az EU a menekültválság miatt? Úgy értem, Németország, Franciaország, Hollandia és egy sor tagállam azt veti Magyarország, Horvátország, Szlovákia és a többiek szemére, hogy roppant önző módon viselkednek. Angela Merkel is nagyon csalódott ezekben a kormányokban, nem is titkolta.

Merkel nyitottan, nagylelkűen viselkedik ebben az egész krízishelyzetben, ő mentette meg Európa becsületét azzal, hogy azt mondta: aki az életéért fut, azt be kell fogadnunk. A többiek? Nos, még akik támogatják Németországot, azok sem veszik ki ugyanannyira a részüket a probléma megoldásából. Az EU Bizottság azt szeretné, ha a tagállamok megosztoznának a terheken és a felelősségen, de a javaslata a kvótákról sajnos nem nem talált konszenzusra. Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Csehország is elutasította. Én ezt nagyon rossznak tartom, de ez van, ilyen egy demokratikus döntéshozatali rendszer. De látni kell, ettől és a határzáraktól függetlenül az emberek csak jönnek, nem lehet feltartóztatni őket – akár az Északi-Sarkon át is.

A tagállamok közti bizalom mennyire rendült meg?

Ezt ma még nem lehet felmérni. Nagyon remélem, előbb-utóbb, lépésről lépésre eljutunk valamilyen közös megoldáshoz. Hiszen ennek nem lesz vége akkor sem, ha a Közel-Keleten béke lesz valamikor. Ez a globalizáció, és a fejlett államok nem vonhatják ki magukat ez alól. Aki azt látja a tévében a nyomorában, hogy mi itt így élünk, ide akar majd jönni.


Nem lehet megoldani a menekültproblémát azzal, ha behunyjuk a szemünket


Franciaország, Párizs, a francia és más nyugat-európai nagyvárosok rendszeresen szerepelnek negatív példaként Orbán Viktor megnyilatkozásaiban: „Nézzétek ezeket a helyeket, rájuk sem lehet ismerni a bevándorlók miatt!”

És?

És éppen ezért nem szabad őket beengedni.

De ha egyszer nem tudod megoldani a problémát azzal, ha becsukod a szemed, és bezárkózol. Iszlám szélsőségesek Európában? Igen, valóban, ez komoly baj. A menekültek többek között éppen ilyen szélsőségesek miatt mentik az életüket. A gyilkosságok, a lefejezés, a bombázás elől menekülnek. Ha hagyjuk, hogy belefulladjanak a tengerbe, attól megoldjuk a problémát? Ezért sajnálatos a Visegrádi 4-ek álláspontja.

Gondolja, hogy a perifériára sodródhatnak ezáltal az EU-ban?

Hát az mindig nehéz helyzet, ha tagja vagyok egy klubnak, de nem fogadom el a szabályait, a normákat, a közös szabályokat. Bekövetkezhet, amiről beszélt.

A múlt héten Orbán Viktor azt mondta, Soros György és egy nemzetközi baloldali összeesküvés áll a menekülthullám mögött.

Ez több mint hülyeség! Csak az mond ilyet, aki morzsányi információval sem bír a közel-keleti helyzetről. Talán Soros György bombáz Szíriában? Az Iszlám Állam Soros György kreálmánya?


Közös megoldás kellene


Orbán Viktornak elemzők szerint elég komoly nemzetközi ambíciói lehetnek, európai vezető szeretne lenni, mondjuk az Európai Néppárt elnöke. Mennyire reálisak ezek ön szerint?

Elég csak arra gondolnunk, hogy ő nem túl népszerű Németországban. Az EPP-ben pedig a CDU képviselőinek meghatározó szava van.

Mi lehet az eredménye az orosz beavatkozásnak?

Nehéz még megmondani. Bassar al-Aszad személye és rendszere elfogadhatatlan, nem szabad, hogy ő vezesse Szíriát. De politikus voltam, tudom, hogy az álmok és a realitás gyakran távol esik egymástól.

Ön 2008-ban külügyminiszterként személyes tapasztalatokat is szerezhetett az orosz imperialista törekvésekkel kapcsolatban, amikor Moszkva lerohanta Grúziát. Mi a célja Putyinnak, és hol fog megállni?

Katonai akció Szíriában, Ukrajnában, különleges viszony Iránnal – Putyinnak kész terve lehet a térségre. És mivel senki nem akar, senki nem fog háborúzni Oroszországgal, tárgyalni kell vele, és valamilyen kompromisszumra jutni.

Mit szól az amerikai reagálásra a kunduzi kórház lebombázása után?

Mit szólnék? Azt, hogy teljesen elfogadhatatlan, amit tettek, és amíg nincs egy független vizsgálat, amely kiderítené, hogy pontosan mi, miért történt, addig ez a tragédia nincs lezárva. Persze ugyanilyen elfogadhatatlan, amikor Oroszország vagy Szaúd-Arábia támad kórházakat és gyilkol meg civileket.