„Amit önök művelnek, hazaárulás” - elkezdődött a ciklus utolsó ülésszaka

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Paksi bővítés, rezsicsökkentés, kampánybeszédek, kormányzati és előző kormányzati intézkedések mérlegen, beszólások, nácizás - a miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a ciklus utolsó, rövid ülésszaka. Először jöjjenek a gyöngyszemek.


Orbán Viktor (miniszterelnök) Gyurcsányt (volt miniszterelnök) idézett: „Hazudtak reggel, éjjel meg este”(...) „Már csak azt nem tudjuk, mit csináltak délután, de az is ki fog derülni.”

Vona Gábor (Jobbik) viszont Kunczét: „az üléspont határozza meg az álláspontot.”

Harangozó Tamás (MSZP) gratulált Orbánnak: „Nehéz lehetett elmondani rezzenéstelen arccal ezt a beszédet”

Schiffer András (LMP): „Matolcsy, a nagy varázsló”

Vona Paksról: „a saját parlamenti címemről is kapok tiltakozó levelet” „Mesterházy Attila miniszterelnökként, a hosszútávú gázszerződések tárgyalásakor mit mondana Putyinnak? Bocsi?”

Orbán: „a nukleáris energiát az MSZP korábban támogatta. Április 7-e után is támogatni fogják. Addig majd csak kihúzzuk valahogy, ha saját maguk ellen is tüntetnek állandóan.”

Rogán Antal (Fidesz): „Hová tűnt Damon Hill? Hol van Mesterházy Attila?” „Az MSZP egyszer már Gyurcsány Ferencre bízta az országot, tartok tőle, hogy hasonlóra készülnek”

Kövér László (házelnök) a zsivajra: „az ellenzéki oldalon mi az izgalom tárgya?”


Orbán: „a rezsicsökkentéssel óriások tyúkszemére léptünk”

2014 a rezsicsökkentés éve lesz  - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában. A legfontosabb feladat szerinte ennek megvédése és folytatása.  El kell fogadni az újabb rezsicsökkentésről valamint a nonprofit energiaszolgáltatókról szóló törvényt, a kabinetnek létre kell hoznia az első nonprofit energiaszolgáltatót. Orbán Viktor szerint „fel kell venni a kesztyűt az unióval”, amely kötelezettségszegési eljárással fenyeget. A miniszterelnök szerint „az alacsony rezsi biztonságos életet tesz lehetővé a családoknak”, valamint versenyképessé teszi az országot. - -

Hosszan dícsérte a kormányzati eredményeket - azt mondta például, hogy az országnak sikerült túljutni a reménytelenségen, lelkileg is megújult, a gazdaság nő, a munkanélküliség csökken, a hiány 3 százalék alatt van, a rezsi csökken, az infláció 40 éve nem volt ilyen alacsony.

„Amit önök művelnek, hazaárulás”

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint az államadósság elleni harcot elbukta a kormány, a forint árfolyama a „kormány hiteltelen gazdaságpolitikája és politikusai miatt” gyenge, emiatt a a devizahitelesek törlesztőrészlete 70 százalékkal nőtt, a rendszerváltás óta ez a kormány szedi a legtöbb adót. „Nem az a legnagyobb gond, hogy önteltek és erőszakosak, hanem hogy ehhez a hozzáértés szikrája nem párosul”. Nagy a korrupció, felrúgták a demokratikus játékszabályokat, sokan nyomorognak - szerinte ezért bukik meg a kormány a választáson. Egy mondatban vázolta, ők mit gondolnak.

- - „Miért kellett új szolgaságot választani?” - kezdte beszédét az LMP-s Schiffer András „stop paks 2” feliratú pólóban. Egy olyan ország nem mondhatja magát függetlennek, amely energiafüggőségre van ítélve. Szerinte a bővítés után az áram ára a duplájára nő; továbbá az, amit a kormány művel, hazaárulás. „Hol az egy millió új munkahely? Hol a söralátét méretű adóbevallás?” sorolta a kérdéseket. A kormány szerinte a devizahitelesek problémáját sem tudta megoldani, az államadósság kérdésében is felsültek. „Bokros, Gyurcsány, Bajnai csomagjai együtt sem érik el azt a megszorító-csomag-áradatot, amit a jelenlegi kabinet zúdított az országra.” - - A Jobbikos Vona Gábor felszólalásában a baloldalt jobban ütötte; Paks kapcsán a kormányt és az oroszok bevonását támogatja, az időzítést nem értette. Felszólalása alatt bekiabálták, hogy „a nácikkal van probléma", amikor feltette a kérdést,  hogy az MSZP-nek az oroszokkal vagy az atommal van-e problémája.

Kioktatás igazmondásból

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal zömmel a baloldalt bírálta. „Hogy is volt a kakaóbiztos számítógép? Nokiás dobozokban vitték ki a BKV pénzét - a honvédelmi minisztériumban whiskey-s dobozokban…” - reagált az MSZP korrupciózására.

Paks ügyben az MSZP komoly pálfordulást hajtott végre, hogy csak a kampány miatt, vagy csak mert hol ezt, hol azt mondják, a szocialisták véleményét nem lehet komolyan venni, az ország kormányzására képtelenek - zárta felszólalását Rogán Antal.

- -

A miniszterlenök a paksi bővítésről érdemben a viszontválaszában beszélt, első felszólalásában még csak a szerződés megkötését említette. Szerinte komolytalan álláspont, hogy az áram ára nő a bővítés miatt, az államközi szerződésről a parlament dönthet, nukleáris energiánál pedig szerinte nem lehet a függőség kifejezést használni. Az a gázra igaz - reflektált a felszólalásokra Orbán Viktor.

Viszontválaszában egyébként Harangozó Tamást nem név szerint szólította meg, hanem a „Mesterházy Attila helyett felszólaló képviselőnek” nevezte. „Önök akarnak kioktatni minket igazmondásból?” - tette fel neki a kérdést az őszödi beszéd idézése után.

Az államadósságot a kormány tudta csökkenteni, az atomerőmű miatt felvett hitel ezen nem változtat.

A devizahiteleseket a szocialisták csalták csapdába, mégis a jelenlegi kormány hibájának róják fel - reagált a miniszterelnök. Azt mondta, 350 ezer embernek segítettek, két bírósági döntés után jogi lépéseket tesznek, hogy a többi devizaadóst is kisegítsék a csapdából.