Amikor már azt hitték, mindent láttak, itt a robothattyú

Forrás: NUS

-

Az sem lepett volna meg senkit, ha kishajót építenek a kutatók, de a hattyú azért menőbb.


Távirányítós robothattyúkkal vizsgálják a vizet a Szingapúr mellett található Pandan víztározónál. A berendezést egyelőre még egy embernek kell irányítania, a jövőben viszont GPS alapján fogják végigjárni az útvonalukat.A kutatók azért döntöttek a hattyú forma mellett, mert a madár gyakori a környéken, így az adatgyűjtő drón belesimul a környezetbe. Már ha attól eltekintünk, hogy a GPS-es verzió egy meghatározott útvonalon fog járőrözni, amit a hattyúk maguktól nem nagyon tesznek. Állítólag így is megnyugtatóbban néznek ki, mint a kishajók vagy a csónakban ülve szondákat a vízbe lógató szakemberek. Ráadásul a robothattyú gyorsabban is tud adatokat gyűjteni, amelyeket rögtön fel is tölt a környezetvédelmi ügynökség rendszerébe.

A Szingapúr legnagyobb tározójának számító Pandannál nem lenne feltűnő látvány a robothajó sem. Amellett, hogy a tó kedvelt helye a horgászoknak, van távirányítású modellhajósok részére elkülönített mólója is.


Hajó is lehetett volna, de hattyú lett


A robothattyú jelenleg a víz PH-értékét, zavarosságát és a klorofilltartalmát képes mérni, de bőven van még hely az eszközön. A jövőben a víz foszfáttartalmát mérő szenzort akarnak még felszerelni a gépre. A foszfátszint megemelkedése az algák elszaporodását okozhatja, ami halpusztuláshoz is vezethet.