Amikor egy magyar és egy afgán család békességben él együtt

-

Vranik Roland filmrendező családjához néhány napra beköltözött a Hussaini család.


A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület által elindított Velkám Májgrentsz! videósorozat és albérletkereső kampány harmadik részében Vranik Roland filmrendező és családja látta vendégül két napra az Afganisztánból érkezett Hussaini családot.

Együtt mennek a mecsetbe megünnepelni az Ásúrá napját, kiderül, hogy ki kire számíthat és még az is, hogy kinek melyik a kedvenc focicsapata és focistája.

Vranik Rolandnak jövőre jelenik meg Az állampolgár című filmje, amelynek témája a bevándorlás, középpontban egy Bissau-Guineából, a polgárháború elől menekült férfivel, egy fiatal perzsa lánnyal, és egy magyar-történelemszakos tanárnővel.


A menedék Egyesület a kampányt azért indította el, mert azt tapasztalták, hogy az utóbbi hónapokban érezhetően megnehezült azoknak az élete, akik hosszabb ideje itt élnek Magyarországon. Ezért azt szeretnék elérni, hogy minél több olyan lakástulajdonost találjanak, akik örömmel tesznek lépéseket egy befogadóbb társadalomért, és szívesen adják ki lakásukat vagy szobájukat itt élő külföldieknek (normál áron vagy akár kis kedvezménnyel).

A sorozat első részében Kulka János színművész, a másodikban Klein Dávid hegymászó látott vendégül egy-egy menekültet. A következő, záró epizód pedig Jónás Vera zenész-énekes részvételével készült el. Utóbbit december 8-án teszi közzé a Menedék Egyesület.