Amikor egy lángoló iPhone a kényelmes túlvilág záloga

Fotó: AFP / FRED DUFOUR

-

A kínaiak ezekben a napokban nagy tömegekben látogatnak ki a temetőkbe, hogy tisztelegjenek a halottaik előtt. Például úgy, hogy papírpénzt vagy telefont égetnek el, de a kereskedők jóvoltából már olcsón is megúszhatják az ünnepet.


Míg a világ keresztény részein körmenetekkel, tojással és csokinyúllal ünneplik az emberek a feltámadást, addig Kínában ezekben a napokban a halottak előtt tisztelegnek. A hétfőig tartó kínai ünnepben és a keresztény húsvétban mindenképpen közös, hogy mindkettőre rátelepedett a kereskedők találékonysága: csakhogy míg nálunk húsvétkor az egyik elsődleges cél, hogy édességgel tömjük tele a gyerekeket, addig Kínában a halottaknak próbálnak meg kényelmes túlvilági életet biztosítani a hozzátartozók. Ennek érdekében készek pénzt vagy akár iPhone-okat is elégetni.

Itt jön be a képbe a kereskedők helyzetfelismerése: az ünnep idejére álbankjegyekkel és áltelefonokkal árasztják el az utcai standokat, így az emberek viszonylag olcsón megúszhatják a halottak előtti tisztelgést. Nemcsak virágokat visznek ugyanis ki a sírokhoz, hanem olyan tárgyakat is, amelyekről úgy gondolják, hogy hasznosak lehetnek a túlvilágon, és amelyekkel az elhunytak kedvében járhatnak. Mivel ezeket a felajánlásokat aztán elégetik, a papírmobil tökéletesen alkalmas ünnepi kellék lesz.A háromnapos ünnep idején tömegek látogatnak ki a temetőkbe, ahol a kínaiak az őseik előtt tisztelegnek. De a 21. században a kínai kormány jóvoltából ezt természetesen már online is megtehetik, és az interneten gyászolhatják azokat a mártírokat, akik 1937 és 1945 között meghaltak a Japán ellen vívott háborúban.