Amikor egy anya a gyereke eszét issza el

Fotó: BSIP / LISSAC

-

Becslések szerint Európában és az Egyesült Államokban a lakosság 2-5 százalékát érinti a már magzati korban elszenvedett, alkohol miatti károsodás. A születéskor csak különösen súlyos esetben lehet megállapítani, az agyi és idegrendszeri eltéréseket rendszerint csak később fedezik fel, amikor pedig már nem feltétlenül kötik az alkoholhoz.


Gondolná, hogy ennek a fiúnak valami baja van?

A képen 2 és 20 évesen látható


Alig látszik, és mégis

Az amerikai gyermekorvosok társasága többek között a fenti képpel illusztrálta az alkohol által okozott fejlődési rendellenességeket, amelyek közé a legsúlyosabb, a szembetűnő jellegzetességeket is okozó magzati alkohol-szindróma is tartozik.


A képen látható fiú arcán felismerhetők a szindróma legfeltűnőbb jegyei:


1: - Kis távolság a szemhéj két belső sarka között (kis szemnyílás) 2: - Vékony felső ajkak 3: - Lapos, elmosódott philtrum (bemélyedés a száj és az orr közötti területen)


A képen is látható, hogy az eltérés nem okvetlenül feltűnő.

A magzati alkohol-szindróma kifejezést 1973-ban használták először, korábban fel sem ismerték, hogy a rendellenesség és az anya alkoholfogyasztása között kapcsolat van. Azóta kiderült, hogy a terhesség alatti alkoholizálásnak ez csak a legsúlyosabb formája, és ennek is vannak enyhébb és komolyabb változatai, így az orvosok és a kutatók egyre inkább alkohol okozta rendellenességekről beszélnek.

Magzati alkohol-szindrómát csak akkor diagnosztizálnak, ha

  • kétséget kizáróan ismert a terhesség alatti alkoholfogyasztás
  • a magzat illetve az újszülött kis súlyú
  • kimutatható strukturális vagy funkcionális idegrendszeri károsodása van
  • látható, illetve mérhető mind a három arcberendezési jellegzetesség.

A diagnózis nem egyszerű, mivel a külső torzuláshoz nincsenek egyértelmű mérőszámok, és mivel változó mértékű, szinte lehetetlen meghúzni az objektív határt.

Az ennél sokkal nagyobb problémát a szintén különböző mértékű idegrendszeri zavarok és szellemi visszamaradottság okozza. Ezek viszont jellemzően nem derülnek ki közvetlenül a születés után, és amikor igen, mivel az alkoholon kívül egy sor más okuk is lehet, már nem is hozzák kapcsolatba vele.


A magzati alkohol-szindrómát, vagy az alkoholos károsodást automatikusan nem szűrik a születéskor, és nem is lehet szűrni, erősítette meg kérdésünkre Rigó János professzor, a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Amikor egyértelmű a diagnózis, azt a születés után állapítja meg a neonatológus vagy a szülész.

A különböző rendellenességekkel, szellemi elmaradással, magatartásproblémákkal pedig csak később kerülnek a gyerekek orvoshoz, de akkor sem mindenki, mert bár megnehezítik az életet, gyógyítani nem lehet és ellátást sem igényelnek,.

A számok még így is riasztóak, mind a nők alkoholproblémáinak, mind a különböző fejlődési rendellenességekkel orvoshoz kerülő gyerekek számát illetően. Ez utóbbiakat természetesen nem mindig alkohol, drog vagy más szerhasználat okozza, de amikor igen, az csak nagyon ritkán derül ki.

Az alábbi, néhány 2013-as adatot bemutató ábrából is arra lehet következtetni, hogy a születéskor nem feltétlenül állapítható meg sem az alkohol, sem a drogfogyasztás miatti károsodás.A rossz hír: biztonságos mennyiség nincs

Legalábbis ezt írta legújabb jelentésében az amerikai egészségügyi hatóság, amely azt ajánlja, hogy azok a nők, akik nem védekeznek a terhesség ellen, egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, akkor se, ha még nem várandósak.

Az alkohol azért számít veszélyesebbnek, mint a drog, mert sokkal többen élnek vele, és az úgynevezett szociális ivás, vagyis a napi 1-2 ital általában elfogadottnak számít nemhogy a teherbeesés előtt, hanem a terhesség alatt is.

Bár a súlyos magzati alkohol-szindróma kialakulásához az anyának rendszeresen és viszonylag sokat kell innia, 2015-ben lengyel kutatók a kis és a közepes mennyiségű alkoholfogyasztást is veszélyesnek találták. Huszonkilenc, 2006 óta végzett kutatás eredményeit összegezve azt állapították meg, hogy már ennyi is hátrányosan befolyásolja az intelligenciahányadost, a mentális egészséget, a memóriát, valamint a szóbeli és vizuális teljesítményt.