Amikor a NAV elfelejti értesíteni főnökét a vizsgálatról

Fotó: Imaginechina / Xie zhengyi

-

Azt vizsgálná az NGM, hogy miért nem szóltak a NAV-ot vezető Tállai Andrásnak, hogy az adóhatóság nyomoz egy korrupciós ügyben.


Az egész ügy azzal kezdődött, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálni kezdte a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére adott uniós pénzek felhasználását. A kutatás sikeres volt, hiszen szabálytalanságokat állapítottak meg, aminek alapján a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya nyomozást is indított.

Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik, ennek ellenére a nyomozásról – amelyről a legfőbb ügyész is tudott – az adóhivatalt vezető államtitkár nem kapott tájékoztatást – olvasható az NGM közleményében. Éppen ezért Varga Mihály most utasította Gondos Judit közigazgatási államtitkárt, hogy – rövid határidővel(!) – vizsgálja ki, az adóhatóság miért nem értesítette az ügyről a vezetőjét.


2,4 milliárd forint a tét

A vizsgálatról először író hvg.hu szerint az OLAF olyan súlyos szabálytalanságokat talált, hogy zárójelentésében „százszázalékos korrekciót” ajánlott, ami a teljes támogatási összeg, mintegy 2,4 milliárd forint visszafizetését jelentené.

És hogy mi volt a gond? Az OLAF bűnlajstromában az adócsalás mellett hűtlen kezelés, vesztegetés, csődbűncselekmény, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és passzív korrupció is szerepel. A csalók láthatóan nem féltek a lebukástól, hiszen előfordult olyan eset is, amikor egy napra 26 órányi munkát könyveltek el.

Fontos tudnivaló, hogy az OLAF maga nem intézkedhet, az ő tevékenysége kimerül abban, hogy tájékoztatja a helyi hatóságokat, majd azok dönthetik el, hogy továbblépnek-e az adott ügyben, vagy sem.